Skräddarsy egen rundresa

Att skräddarsy egen rundresa är fullt möjligt och roligt att genomföra, det förutsätter dock att du har en del intresse och tid att spendera på planering och att läsa på om diverse resmål och reseförfaranden. Fördelen med att skräddarsy sin egen rundresa är att man oftast kommer billigare undan än om man köper paketresa hos resebyrå.

storslagna-grand-mosque-abu-dhabi-travelgrip

Skräddarsydda rundresor

Flera researrangörer och resebyråer erbjuder färdiga paketresor, allt från klassiska charter resor i vilka flyg och boende ingår till rundresor på exotiska platser där de ordnar med flyg, andra transportmedel under resans gång och boenden, ofta också en del måltider. Detta är bra att veta om färdiga paket och rundresor köpta direkt hos en arrangör:

 • Boenden är ofta överprisade, se exempelvis charterresor, där specar researrangörerna flyg och boende till ett visst belopp per person, medan om man bokat hotell på egen hand betalar man ett visst belopp per rum, inte per person. Därmed sparar man ofta in mycket pengar om man bokar boende på egen hand.
 • Måltider ombord på flyg kostar ofta extra om man flyger charter, medan det ingår i långflygningar (utanför Europa) när man flyger reguljärt.
 • Guider som finns med på resan eller på destinationen är ett stort plus vid charter- och rundresor. Åker du på egen hand får du läsa på själv alternativt betala extra för en privat guide på plats.

Observera att det har sina fördelar att köpa paketresa (charterresa) för du som resenär har då vissa rättigheter och full möjlighet att kunna nyttja paketresellagen.

sheraton-hotel-resort-travelgrip


Booking.com

Skräddarsy din egen rundresa

Det kräver tid och engagemang att skräddarsy din egen rundresa men jag upplever alltid att det är värt det eftersom jag blir påläst innan resan och faktiskt så påbörjar jag resan mentalt redan hemma i god tid innan avresa. Här följer mitt tillvägagångssätt:

 1. Fundera kring resmålet, välj sedan ut en storstad relativt nära som får bli en hub, till vilken du flyger till och från mellan olika destinationer.
 2. Boka först långresan, sedan de kortare resorna utifrån hubben.
 3. Boka boenden, det blir några olika i och med att man besöker olika platser. Se till att planera för eventuella flygförseningar, så boka in hellre en natt extra på destinationerna än att chansa på att allt flyter på.
 4. Lägg upp en plan om sevärdheter, vid utforskande av storstäder är det skönt att bo inom rimligt avstånd från de största sevärdheterna. Ta tips från andra resenärer på vilka sevärdheter som verkligen är intressanta för dig, använd exempelvis Tripadvisor där alla får dela med sig av tips om allt från monument, till boende till matställen.

Läs också: Hotellbokningsguide

Exempel på rundresa skapad av TravelGrip

Här är en av de rundresor son TravelGrip har skräddarsytt på egen hand. Denna är inte direkt kulturellt betonad men innehåller en hel del sevärdheter i ett par storstäder.

 1. Destinationsval, utforska södra Asien, helst södra Vietnam.
 2. Val av hub, Hongkong.
 3. Köp flyg till Hongkong, just denna resa går via Turkish Airways, men flera flyger till Hongkong. Räkna dock med (minst) ett byte.
 4. Boka hotell i Hongkong, lägg upp färdplanen vidare till Vietnam. Jag bor 4 nätter i Hongkong, sedan reser till Vietnam där jag stannar i 14 nätter, sedan åter till Hongkong i 2 nätter innan hemresa.
 5. Köp flyg till Vietnam, det går direkt mellan Hongkong och Ho Chi Minh (Saigon).
 6. Köp flygresa till Phu Quoc, Vietnams största ö som är bra för sol och bad.
 7. Boka boende i Ho Chi Minh, en natt innan avresa till Phu Quoc, fyra nätter efter att ha varit i Phu Quoc.
 8. Boka boende i Phu Quoc, 10 nätter.
 9. Sök efter info om sevärdheter på varje ställe, boka eventuellt upp turer/besök om det krävs en tid innan avresa. I annat fall kan man hjälp på hotellet.
 10. Sevärdheter i Vietnam: Vietcong tunnlarna utanför Ho Chi Mihn från Vietnamkrigets dagar.
 11. I Hongkong finns en av världens mest kända hamnar: Victoria Harbour och världskända marknader såsom Night Market och Ladies Market.
Aktiviteter på ön Phu Quoc är vattensporter, dykning, snorkling, djuphavsfiske samt besök på ett lokalt fängelse och uppleva Night Market i största staden på ön.

Läs mer om Phu Quoc

Boracay-philippines-travelgrip- (1)

Boracay-philippines-travelgrip- (10)Booking.com

2 reaktioner på ”Skräddarsy egen rundresa”

 1. Pingback: Hur man bokar flygresa på egen hand - TravelGrip

 2. Pingback: Testa Googles flygsök för att hitta billiga flygbiljetter - TravelGrip

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen