Sommar i Jämtland

Spendera sommar i Jämtland, i nordvästra Sverige, man kan ägna sig åt fiske, vandring i fjäll och blåbärsplockning förutom att njuta av Jämtlands goda mat. Jämtland är värt ett besök vinter såsom sommartid.

Storsjön-travelgrip'

Ta sig runt

En bil är att rekommendera, det är långt mellan olika platser, alternativt cyklar du om du är äventyrlig av dig. Planera tankningen, det kryllar inte av bensinmackar då det är långt mellan olika samhällen när man rör sig i fjällområdena. Bil med fyrhjulsdrift är kanske det bästa fordonet oavsett årstid.

Inom tätorter går det utmärkt att cykla.

 

Sevärdheter

FJÄLLLVANDRING 

Vill du spendera ett par timmar bara så rekommenderas fjället vid Gräftåvallen 700 meter över havet, nära Persåsen. Det är en del av Bydalsfjällen, skidanläggningen ligger högt upp så du kan ta dig högt upp med bil och vandra sista biten. Inte lika tungt som på andra fjäll och lagom för en kort utflykt.

graftavallen-bydalsfjall

DROMSKÅRAN

Dromskåran ligger på 1140 meters höjd, det tar ett par timmar att vandra upp dit från Höglekardalen men naturen är vacker trots attackerande mygg. Väl uppe på fjället finns små vattendrag och ett härligt kargt landskap med stort djurliv. Dromskåran är en isälvskanjon formad som en skåra.

dromskaran-travelgrip

HÖGLEKARDALEM OCH HALLEN 

I skogarna runt Höglekardalens stugby kan man plocka både hjorton och blåbär. Fiska och åka på bäversafari kan man göra i Dammån, nära Hallen, med Camp Dammen.

fjallvandring-travelgrip
ÖSTERSUND

En stor liten stad, här finns alla nödvändigheter man kan tänkas sakna. Fint utbud av restauranger och aktiviteter. Om du besöker Östersund i slutet av juli håller de festivalen Yran och längs med vattnet (Storsjön) ligger Krogstråket packat med matställen och ölhak.

BRÄCKE

Åk Ångbåten Alma af Stavre från Stavre norr om Bräcke,  i Revsundssjön.

TANSDBYN OCH ÅNGSTA

I Ångsta ligger ett Meteoritcenter/museum med en utställning av mineral och bergarter, som utreder historien kring den meteorit som skapat del av landskapet i denna del av Jämtland. Meteoriten slog förvisso ner och skapade Locknekratern för över 400 miljoner år sedan men bergarter har influerats och man bryter här annorlunda mineraler än i övriga Jämtland och Sverige. I Tandsbyn finns en två kilometer lång Kraterstig fylld med information om nedslaget.

Visa större karta

LOPPISAR

Det kryllar av loppisar i lador och garage. En av de största Antikbutiker jag har besökt finner man i Brunflo, här kan man spendera ett par timmar.

TRAV OCH BILBINGO

Gillar du trav kan du passa på att gå på trav på Östersundstravet eller i lilla Oviken. Det bjuds på bilbingo hela somrarna runtom i Jämtland.

Bilbingo-travelgrip

fjallen-travelgrip

Boende

Man kan bo på hotell i Östersund eller Åre, eller hyra stuga i småorterna runt omkring. I fjällbyarna är det billigare att hyra stuga om sommaren än vintertid, här är också mycket lugnare om sommaren. Det går bra att i vanlig ordning boka hotell på booking.com medan vissa fjällbyar hanterar bokningen själva.Booking.com


3 reaktioner på ”Sommar i Jämtland”

  1. Pingback: Roadtrip i ett somrigt Sverige - TravelGrip

  2. Pingback: Planera Sverigesemester - TravelGrip

  3. Pingback: En sommarhelg i Jämtland - TravelGrip

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen