Med stängda gränser i världen och rekommendation om reseavrådan till utlandet finns tillfälle att verkligen utforska avlånga landet Sverige. Visste du att Norrland, som till yta är den största delen vårt land, i vardagsmun är uppdelat i två regioner? Norra och södra Norrland, vardera ungefär lika stora till yta.
Utforska södra Norrland i sommar
Förutsatt att det blir säkrare att vistas bland andra människor lagom till sommaren så vankas ju Midsommar liksom sommarsemester. Att utforska södra Norrland i sommar kan innebära whiskey- eller ginprovning, att spela golf, att se vilda djurarter på djurpark, njuta på spa och upptäcka än mer av den svenska skärgården.
Resa till och omkring i södra Norrland
Det går att ta tåg många sträckor, både längs kusten och inåt landet, men för att nå stränder, öar och specifika destinationer som golfbanor kan det vara bra med bil. Om du vill bila runt södra Norrland kan jag rekommendera att lägga en till två veckor för att få chans att uppleva allt det fina med norra delarna av Sverige. En GPS rekommenderas varmt för denna typ av roadtrip, för flera av mina listade tips finns i små samhällen utanför en stad. Det är smidigt att köpa online, bland annat hos www.Bildelaronline24.se.
Med tåg kan det vara bra att ha än bättre marginal då byten inte alltid är perfekta och man kan behöva övernatta i städer och samhällen efter vägen till den utvalda destinationen. SJ täcker sträckan mellan Gävle och Örnsköldsvik direkt med snabbtåg dagtid, resan tar då 4 timmar eller 6 timmar med nattåg. Tåget 10580 stannar på följande orter: Söderhamn, Hudiksvall, Sundsvall, Timrå, Härnösand och Kramfors.
Knutpunkt för att byta tåg längs kusten och åka inåt landet mot Åre och Östersund är Sundsvall, om man inte åker direkttåget mellan Gävle och Åre.
Läs också: 10 anledningar att resa med tåg
ÄT & DRICK GOTT I GÄVLEOMRÅDET
Gävle är en mellanstor stad som passar bra för övernattning om man är ute efter att kombinera en skön säng med shopping och uteliv. Hotellen Elite Grand och Best Western håller hög standard.
Utelivet är vanligen stort i Gävles centrala delar, restauranger och barer är utspridda över en lagom stor yta så att man kan ta sig överallt till fots. Bland matställen kan jag rekommendera Erlandssons för mat i fräsch miljö och deras Gin & Tonics och/eller Verovin för att kombinera god middag med bra utbud av vin. De klassiska restaurangerna Helt Enkelt Bar & Kök och Matildas håller också bra nivå och lockar lokalbefolkningen.
Över dagen kan man åka båt ut till en skärgårdens öar; Limön. Turerna går vanligen tre gånger m dagen mellan Södra Skeppbron 25 i Gävle – Limön – Furuvik. Rederiet som kör dessa turer har 2020 utsetts, av redarnas branschorganisation, till Årets Skärgårdrederi. På Limön kan besökare bada, fiska, vandra på naturstigen och fika på kafé. Litegrann som Fjäderholmarna i Stockholms skärgård, med skillnaden att på denna ö finns många sommarstugor.
I Furuvik ligger en djur- och tivolipark som också har konserter varje vecka under sommarmånaderna.
Ta bilen till Mackmyra Whiskyby, nära Europaväg 4, här finns restaurang och möjlighet att på förhand boka whiskyprovning. Sedan en tid tillbaka tillverkar Mackmyra inte bara svensk whisky, utan även gin. Namnet Mackmyra kommer från den första plats utanför Gävle där destillering och provningar hölls, i lilla området Mackmyra i Valbo.
I Ockelbo ligger populära Wij trädgårdar och en älgpark. Wijs trädgårdar har sex olika visningsträdgårdar, inkluderat Rosträdgård, Örtagård och Landskapspark. Här är rogivande att stroa omkring och mellan intrycken kan man fika på kaféet.
Älgparkens fem kilometer långa promenadstråk gör att man kan ta sin tid under besöket. Det är i stort sett garanti på att man ser älg, de är nämligen rätt sociala. Nära älgparken finns en stugby för boende i direkt anslutning till parken.
UPPTÄCKS BOLLNÄS MED OMNEJD
Öster om Bollnäs ligger trevliga historiska området Växbo, där lin behandlas och tyger skapas och där det gamla linberedningsverk från 1800-talet som utgör Trolldalen är välbevarat. Trolldalen ingår i Riksintresse för kulturmiljövården och är som en variant av Skansen. Som besökare får man följa produktionen från lingarn till linne. Väveriet är en imponerande plats med mekaniska vävstolar där några är närmare 100 år gamla.
Orbaden, norr om Arbrå ligger ett fint Spa & Hotell, här finns en fin spaavdelning med inomhuspool, men också en utomhuspool med fin utsikt över sjön Ljusnan. För den som inte vill övernatta erbjuds också dagspa från 495 kr.
Utanför Järvsö ligger Järvzoo som inhyser vilda djur i ett stort skogsområde. Man går genom djurparkens tre kilometer på en trätrottoar så att man kan uppleva parken i sin egen takt. Välj att övernatta här för att bo bland vargarna på varghotellet. Från samtliga hotellrum har man utsikt över varghägnet genom stora panoramafönster. I djurparken finns förutom varg också björn, järv, lokatt, älg och fjällräv för att nämna några.
PÅ SPÅRET I DELSBO
Vad sägs om att cykla dressin på ett gammalt spår? Dellenbanan erbjuder dressincykling på 54 kilometer järnväg mellan Hudiksvall och Hybo. Vanligen utgår man från Delsbo station som är belägen i mitten av banan och väljer åt vilket håll man vill trampa.
GOLFA I GLADA HUDIK
Men du kan också spela golf på flera platser i södra Norrland, däribland hos Hudiksvalls GK, som erbjuder Pay & Play, så att den som inte har grönt kort kan spela ihop med någon som har det.
SE HÄLSINGEGÅRDAR KRING HASSELA
På din resa att utforska södra Norrland i sommar bör du inte missa historiska Hälsingegårdar. Dessa magnifika trähus och bondgårdar som kan vara vackert dekorerade med snickeriglädje och invändigt med möbler målade med kurbits (som må komma från Dalarna).
Ersk-Matsgården är en bondgården bestående av ett femtontal byggnader utanför Hassela, varav vissa uppfördes redan 1770. Här visar man besökare hur en självbärande bondgård fungerade under mitten av 1800-talet med autentiska miljöer, material och kläder. Det finns en servering som är öppen mellan kl 12-16.00 när gården är öppen.
Halls Gård med Storskogens Hästturer välkomnar besökare att se en hälsingegård med historia som sträcker sig tillbaka till 1600/1700-talet. Läget är fantastiskt med utsikt över Hasselasjön. Framförallt erbjuder man ridturer på Islandshästar, en timmes nybörjarridning, plus 30 min före och efter i stallet, kostar runt 400 kr / person.
Gården Hammarn finns i byn Svedje och har anor tillbaka till 1500-talet. Gården blev omskriven redan år 1786. Från gården är det utsikt mot skogslandskapet, Svedjesjön och Älvåsen i bakgrunden. Gården föder upp och tränar Nordsvenska hästar och håller kurser i hästkörning. Besökare är välkomna på ridturer i det vackra landskapet. Se bara till att boka tid före besöket!
AKTIVITETER MELLAN GNARP OCH SUNDSVALL
18-håls skogs- och parkbana för golffantaster finnes hos Sörfjärdens GK utanför Gnarp. På plats finns också klubbhusets restaurang som har utsikt över fem av banans hål.
Havsbadet Gnarpbaden i Sörfjärden består av en två kilometer lång sandstrand, perfekt för besökare som vill njuta av sol och svalka sig i Östersjön.
Stanna till söder om Sundsvall, sydöst om Njurunda, på Skatans fiskeläge. Här finns förutom trevlig kustrestaurang även gästhamn med hamnstuga, skärgårdsboende, rökeri och badmöjligheter. I Rökeriet kan man köpa med sig fisk och delikatesser.
ÖSTERSUND & ÅRE YPPERLIGT FÖR VANDRINGAR OCH FISKE
Vandra i fjällen sommartid, det bjuder på vackra vyer och rogivande miljöer. Därtill finns det många platser att fiska på. Campa intill vackra vattendrag eller vid bergsskåror för skydd mot vind.
Flugfiske är särskilt populärt på ställen som Höglekardalen. Var bara beredd på att det kan finnas rikligt med mygg, de kommer gärna fram när solen inte skiner.
Förutom att fjällvandra kan man cykla downhill i Åre.
Ge dig in i Astrid Lindgrens värld genom att besöka vattenfallet Ristafallet utanför Undersåker, där Ronja Rövardotter gav sitt kända skri.
I Östersund hålls årligen en musikfest; Storsjöyran. Med den poppar det upp mängder av tillfälliga matställen och något av ett tivoli mitt i stan. Helfestligt alltså!
Storsjöbygdens golfbana nära Brunflo utanför Östersund är omtyckt, här finns 27 hål fördelat på två golfbanor, en 18-håls och en 9-håls Pay & Play. Banan är kuperad med varierande skogs och parkkaraktär.
Missa inte Locknekratern (Locknesjön), med meteoritcenter i Sveriges mitt. Här var ett meteoritnedslag för 455 miljoner år sedan! Då låg Storsjöbygden 500 meter under havets yta, meteoriten slog ned vid den plats där Locknesjön idag är belägen. Den hade en hastighet på 54 000 km/h och vägde 300 miljoner ton. Det starta nedslaget gjorde att en vattenmängd motsvarande tre gånger Storsjöns spolades bort. När vattnet störtade tillbaka i kratern bildades en kilometerhög vattenvåg (tsunami). Vattnet förde med sig massor med grus och sand som sedan hårdnade till unika stenarter, som sedan dess endast går att finna i Storsjöbygden.
FAMILJEVÄNLIGT I MAGISKA HÖGA KUSTEN
Norr om Härnösand ligger den omtalade Höga Kusten bron, men här finns också mysiga badvikar, sandstränder, båtturer i skärgården, vandringsleder och fiskemöjligheter.
I sjöarna i inlandområdet finns familjevänliga badplatser där vattentemperaturen kan vara något högre än i havet. Stallarna insjöbad vid Brunnesjön väster om Härnösand är populärt bland traktens barnfamiljer, här finns en grillplats (ta med egen ved).
Smitingens havsbad 5 kilometer från Härnösand är en populär klassisk sandstrand som också huserar volleybollplaner, serveringsbyggnad med toaletter, solstolar att hyra. Är man ute efter en långgrund sandstrand beger man sig till Hörsångs havsbad vid Hörsångs camping.
Själva Höga Kustenbron är helt klart sevärd, en av Europas längsta brospann! Bygget av hängbron över Ångermanälven inleddes 1993 och bron invigdes i december 1997. Förebilden är San Fransiscos Golden Gate-bron.
Kombinera det med vandring längs Höga Kusten-leden. Totalt är den 128 kilometer lång och hela kan ta omkring fem dagar att avklara. Men det går att göra enskilda dagsturer. Längs leden finns 13 etapper och man bjuds på sektioner som ligger 250 meter över havet, sköna utsikter och badvikar. Det finns öppna stugor för övernattning och skydd mot oväder. Som kortare etapper rekommenderas sträckorna mellan Skuleberget-Köpmanholmen (etapp 8-10) och Hornöberget-Ullånger (etapp 1-5).
Upptäck skärgården med Höga Kusten båten som utgår från Ullånger, Docksta och Mjällomslandet, till Ulvön. Turen avgår från hamnarna under förmiddagen och återvänder på eftermiddagen, det finns långtidsparkering vid hamnarna. I Ulvösundets västra inlopp, vanligen där båten anländer, finns en udde med grillmöjligheter, en liten badstrand, bänkar och utedass. Härifrån leder en strandpromenad in till Ulvöhamn. Kring Ulvöhamn finns kyrka, kapell, museum, handelsbod och matställe.
Pingback: På bilresa från Stockholm till Östersund och allt däremellan - TravelGrip
Pingback: Roadtrip i ett somrigt Sverige - TravelGrip