Upplev Tysk kultur i Düsseldorf

Ät smått och gott på marknaden på Carlsplatz, stanna till på ett gas vin på en vinbar och njut av lokalt bryggd öl kallad Alt på någon av bryggeripubarna. Upplev tysk kultur i Düsseldorf genom att röra dig där lokalinvånarna rör sig. 

Med sin halvmiljon invånare är Düsseldorf större än man kanske tror, för när man rör sig i innerstaden känns staden liten och relativt mysig. Invånarna är glada och trevliga, här är enda gången som jag som turist fått kontakt med lokalbor. De är nyfikna av sig och det verkar som att det kommer få utländska besökare hit vilket är lite spännande för dem.

Düsseldorf har omfattande konstsamlingar och museer och har en av de finaste konstakademierna i Europa vilket gör staden sofistikerad. Kunsthalle Düsseldorf har en stor mångfald av konststycken och det är inga problem att spendera ett par timmar på i denna konsthall.

Välkända Königsallee (Kungsallén) är kantad av grönska och går längs med kanalen Stadsgraben samlar alla finbutiker såsom Versace, Hermès, Chanel, Dior och resterande lyxmärken.

Tågstationen är central och vältrafikerad, fler än 1 000 tåg per dag stannar i Düsseldorf så det är en viktig punkt för Deutsche Bahn. Dessvärre är området kring Tågstationen, som i många andra städer i världen, sunkigt och känns otryggt.

Salustånden på Carlsplatz

Upplev Tysk kultur i Düsseldorf

Carlsplatz i Altstadt ryms stadens marknad och saluhallar, här kan man äta en bit snabbmat och emellanåt anordnas kvällar av vinprovningar. Här är garanterat många invånare samlade under öppettiderna för liksom övriga tyskar älskar Düsseldorfborna att umgås och har inga problem att göra det utomhus oavsett om det är sommar eller vinter.

Längs Altstadts gata Berger Strasse som är kantad av restauranger flanerar människorna dag som kväll. Stanna till på Uerige för att smaka på den lokala ölen, Alt, som serverar på samma vis som Kölsch i Köln men har en bredare beska. Uerige är ett bryggeri som har en stor restaurang och täcker dessutom ett väldigt stort område utomhus där de allra flesta ölfantasterna hänger så länge det är regnfritt.

På uterserveringen hos Uerige

Ett annat brygger som är trevligt är Brauhaus Zum goldenen Handwerk i närheten. Med klassisk inredning enligt tysk ölhallmodell får man stämning. Också hos populära Füchschen Alt på Ratinger Strasse erbjuder man egen öl och tysk husmanskost.

Düsseldorfborna är inte bara förtjusta i öl och tyska rätter som Schweinehaxe, Eeibein och Schnitzel utan här är även andra kök populära. Man inmundigar också gärna vin, vilket är påtagligt mer populärt här är in städer som Berlin och München.

På Fischhaus serveras framförallt fisk och skaldjur. Beställ en fiskrätt (från c:a 14 €) eller en skaldjursplatå för blandade läckerheter. Eller bygg en egen skaldjursplatå bestående av specifikt det du vill ha.

Vill man prova på några tyska viner från olika regioner och kanske äta specialiteten Flammkuchen (ungefär som Flatbread) så stannar man till på Weinlokal Galerie am Karlplatz intill Carlsplatz. Här är både restaurangservering och barservering. Flammkuchen är en variant av pizza som kommer från franska regionen Alsace och angränsande tyska regionerna Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz. Det är därför vanligt förekommande som snacks till vin och öl på många ställen i dessa områden.

Även hos Weinhaus Tante Anna på Berger Strasse erbjuds många viner, men relativt få per glas. Detta är mer en traditionell restaurang och till maten beställer besökarna en flaska vin.

Festligheter anordnas längs med floden Rhen, särskilt på Kasematten Düsseldorf där oktoberfest tar stor plats under september. Det spelas tysk sschlagermusik och dansas på borden. Sommartid är det ett härligt ställe att sitta ute hos, längs med kajen för att njuta av solnedgången.

För att få en uppfattning om stadens storlek och läge är det bra att åka upp i utkikstornet TV-tornet Rhein Turm på Stromstraße 20. Här finns också restaurang och bar så man kan kombinera utsikt med ett glas av något slag.

Läs också om grannstaden: Köln

KARTA:

Med vänliga tyskar som i detta fall behärskar engelska
Från utkikstornet ser man hela stan

Boenden i Düsseldorf

Tysk husmanskost på Füchschen

Rulla till toppen