Vinprovning i Stockholm med omnejd

När jag komponerade detta inlägg insåg jag snabbt att det, till skillnad mot vad jag upplevt, finns mängder av vinställen i innerstaden. Att uppleva en vinprovning i Stockholm med omnejd är därför snabbt ordnat, beroende på om man vill ha en organiserad provning eller en spontanare tillställning.

Ett flertal av vinbarerna nedan är med på den internationella listan Star Wine List, denna sajt är bra att hålla koll på för i sitt sökande efter kvalitet liksom för teman. I november 2020 hälls exempelvis tema ”California Wine Weeks” runtom i världen och de ur Star Wine List som anslöt sig till temat uppmärksammade detta och erbjöd vin enligt tema. Här finns också ett fåtal tips på vinprovningar i Stockholm (och andra orter).

Vinprovning i Stockholm med omnejd

Nedan är en lista av ställen som håller organiserade visningar, för att säkra plats rekommenderas att du bokar in dig i förväg.

ORGANISERADE VINPROVNINGAR 

Vinverket i Norrtull anordnar öppna vinprovningar (575 kr per person) som under 1 och en halv timme utbildar besökaren. Minst 8 deltagare krävs för att genomföra provningarna, så det gäller att fler bokar in sig för att tajma. Se mer information på hemsidan.

Wasahof intill Vasaparken i innerstaden, är anrikt och har i många år lockat besökare. Här kan man också boka in egen tillställning i deras vinkällare för 3600 kr (upp till 10 deltagare). Se evenemangskalendern för att bokan in sig på öppen provning (360 kr per person), många av dessa kombinerar vin med ost eller ostron.

Grus Grus intill Odenplan, håller öppna provningar utvalda datum (495 kr per person). Boka tid via deras kalender.

Kungsholmens vinbar håller olika teman på sina öppna lördagsprovningar (549 kr per person) och platserna bokas upp snabbt. Läs mer och boka plats.

Winery Hotel i Frösunda vid trafikplats Järva Krog intill E4. Boka in en guidad runtur i vineriet (200 kr per person) kl 15:00 och följ upp med vinprovning (350-395 kr per person) kl 16:00. Provningarna brukar vara sommelierledda och bjuder på minst 4 glas vin. Båda dessa aktiviteter ingår om man bokar ett paket med övernattning (c:a 4750 kr för 2 personer i dubbelrum).

VINBARER FÖR SPONTANA PROVNINGAR

Beställ in några olika glas för spontan provning, vanligen engagerar sig serveringspersonal och sommelierer.

TRADITIONELLT I VASASTAN

Hasselbo är en restaurang på Tegnérgatan som också agerar vinbar med mer än ett tiotal viner på glas. Här finns också några sittplaster utomhus. Boka bord för middag i kombo med vinupplevelse.

Vineriet på Roslagsgatan i hjärtat av ”Sibirien” är ett litet krypin, men som har några platser utomhus bredvid områdets mest populära pizzeria Meno Male. Boka bord för att säkra plats.

E&G på Birger Jarlsgatan vid Roslagstull har en del viner på glas, vilket möjliggör spontana provningar. Här serveras väl tillagad mat i mellanportioner som är ypperliga att ta in flera för att dela i sällskapet. Bordsbokning för den icke spontana.

Vinverket i Norrtull har en del bord inne, en fin bar och sommarhalvåret små platser utomhus. Vissa veckor har man ett vintema. Boka bord för mat och dryck.

Combo Vinbar på Odengatan nära korsningen till Sveavägen är populärt så deras få sittplatser fylls snabbt. De erbjuder en otrolig mängd viner (200 st!) på glas. Kunnig och sympatisk personal och många trevliga smårätter för den som vill stanna längre. Mer info på hemsidan.

Italian Wine Bar Stockholm (fd. Garage del Gusto) intill Odenplan är italienskt och ett av få ställen som fokuserar på enbart ett land i sitt utbud. Ett ypperligt AW ställe på vardagar eftersom aperitivo på italienskt vis i veckorna  innebär att gästerna inte betalar för de tilltugg man äter, det ingår i kostnaden för drycken.

Kungsholmens vinbar nära Fridhemsplan, på Fleminggatan 62B, Kungsholmen har flera viner på glas och erbjuder flights (3 glas med mindre mängd vin) för spontan provning (350 kr). Dessa byts ut regelbundet. Läs mer och boka plats.

NATURVINER & ORANGEVINER

Ambar nära S:t Eriksplan skyltar med spetsgardiner och är möblerat med mörka trämöbler och kombinerar amberfärgat vin med japansk husmanskost. Det är en känsla av en Izakaya som möter naturviner som har orange färg i en hemtrevlig miljö.

Amfora intill den persiska restaurangen på Regeringsgatan 111 är ett genuint ställe som serverar viner från de äldre vinregionerna (med fokus på naturviner) Georgien och Armenien. Boka bord för att kombinera med tilltugg eller sväng förbi och se om det finns plats för en spontan vinprovning.

Savant bar på Tegnérgatan är café och naturvinsbar. Det är ett nästintill ett hål i väggen så säkra plats genom bokning om ni är 4 eller fler.

Tyge & Sessil på Östermalm är populärt bland både vinälskare och foodies. Inga bordsbokningar. Många naturviner på glas.

vinprovning amfora vinbar stockholm
Amfora vinbar

vinprovning amfora

En av favoritsysslorna är att gå på bar- och matrunda i kvarteren

 

Rulla till toppen