fbpx Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Vinprovning i Temecula

Trots tidigare bränder i närheten av vinregionerna i södra Kalifornien så begav jag mig iväg på vinprovning i Temecula under en helg. Här finns många vita viner gjorda framförallt på druvorna Chardonney, men också blandningar och röda viner på druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon.

Vinprovning i Temecula Valley

Med omkring 40 vingårdar utlovas kvalitetsviner av Rhôneblandningar, trots att regionen är rätt ung med sina 50 år. Temecula Valley ligger på bekvämt avstånd från Los Angeles, endast 136 km / 1h 30 min bort. Dalen är därför välbesökt under helger då många in närliggande kommuner och städer tar sig hit för vinprovning, bröllop och andra tillställningar.

I stort sett alla vingårdar har öppet för vinprovning, fram till omkring 17:00 eller 18:00. Reglerna i regionen säger att de därefter inte får hålla provningar, så man bör starta rundturen kring lunch ör att hinna med ett gäng vingårdar.

Vinerna från Temecula

Temecula har riktigt bra vita viner medan många röda är av lättare slag och har inte riktigt samma tyngd som sina kusiner i Rhônedalen, Frankrike. Oavsett om man föredrar rött eller vitt vin så kan man här hitta fina viner gjorda på följande druvor och druvblandningar (influerade av europeiska viner):
Chardonnay
Merlot
Sauvignon blanc
Viognier
Syrah
Pinot gris
Cabernet Sauvignon
Zinfandel
Sangiovese

Dock ska regionen inte lämpa sig bra för Pinot Noir, vilket är bra att ha i bakhuvudet.

Bland de bästa vitvinerna jag någonsin har druckit hittade jag hos Wiens, gjort av Chardonnay. En flaska för 40 USD följde med hela vägen hem till Sverige!

Wiens Winery

De 5 mest populära vingårdarna

Listan över besöksvänliga vingårdarna går att göra lång, men om du har begränsat med tid bör du kanske satsa på en eller ett par av följande:

  1. Baily Vineyard & Winery – pionjär
  2. Callaway Vineyard and Winery – pionjär
  3. Mount Palomar Winery – pionjär
  4. Europa Village – Europeisk stil
  5. Churon Winery – fransk stil
Europa Village

KARTA

 

Boende i Temecula

Förutom att några av vingårdarna erbjuder provning så har de också rum för en romantisk afton. Dessa blir dock uppbokade rätt snabbt så då kan man behöva checka in på ett hotell inom bilavstånd.

Vingårdar:

Carter EstateBooking.com

En kommentar

  1. […] Temecula är en lagom stor region med 40 vingårdar som fokuserar på att producera Rhôneblandningar. Temecula Valley ligger öster om Dana Point, alltså sydöst om Los Angeles, och det är rätt smidigt att med bil ta sig hit. Dalen har många besökare under helgerna tack vare sitt läge. […]

Kommentera