Vinprovning i Temecula

Trots tidigare bränder i närheten av vinregionerna i södra Kalifornien så begav jag mig iväg på vinprovning i Temecula under en helg. Här finns många vita viner gjorda framförallt på druvorna Chardonney, men också blandningar och röda viner på druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon.

Vinprovning i Temecula Valley

Med omkring 40 vingårdar utlovas kvalitetsviner av Rhôneblandningar, trots att vinregionen är rätt ung med sina 50 år. Temecula Valley ligger på bekvämt avstånd från Los Angeles, endast 136 km / 1h 30 min bort. Dalen är därför välbesökt under helger då många in närliggande kommuner och städer tar sig hit för vinprovning, bröllop och andra tillställningar.

I stort sett alla vingårdar har öppet för vinprovning, fram till omkring 17:00 eller 18:00. Reglerna i regionen säger att de därefter inte får hålla provningar, så man bör starta rundturen kring lunch för att hinna med ett gäng vingårdar.

Bland de vindistrikt som finns i Kalifornien så är Temecula en av få som ligger i ett landskap som gränsar till ökenområden.

Vinerna från Temecula

Temecula har riktigt bra vita viner medan många röda är av lättare slag och har inte riktigt samma tyngd som sina kusiner i Rhônedalen, Frankrike. Oavsett om man föredrar rött eller vitt vin så kan man här hitta fina viner gjorda på följande druvor och druvblandningar (influerade av europeiska viner):
Chardonnay
Merlot
Sauvignon blanc
Viognier
Syrah
Pinot gris
Cabernet Sauvignon
Zinfandel
Sangiovese

Dock sägs regionen inte lämpa sig bra för Pinot Noir, vilket är bra att ha i bakhuvudet.

Bland de bästa vitvinerna jag någonsin har smakat hittade jag hos Wiens, gjort av Chardonnay. En flaska för 40 USD följde med hela vägen hem till Sverige, tillsammans med vinprovningsglasen som vi fick på köpet.

Wiens Winery

De 5 mest populära vingårdarna

Listan över besöksvänliga vingårdarna går att göra lång, men om du har begränsat med tid bör du kanske satsa på en eller ett par av följande:

  1. Baily Vineyard & Winery – pionjär
  2. Callaway Vineyard and Winery – pionjär
  3. Mount Palomar Winery – pionjär
  4. Europa Village – Europeisk stil
  5. Churon Winery – fransk stil
Europa Village Winery & Hotel

KARTA

 

Boende i Temecula

Förutom att några av vingårdarna erbjuder provning så har de också rum för en romantisk afton. Dessa blir dock uppbokade rätt snabbt så då kan man behöva checka in på ett hotell inom bilavstånd.

Vingårdar:

Carter Estate Winery Hotel

Vinregionerna inom Kalifornien

Det är en fröjd att besöka vingårdar i Kalifornien. Vinstockar frodas från norr till söder och druvor blir till och får mogna i lagom takt. Amerikaner är exceptionellt duktiga på att anordna aktiviteter och rundturer så de vingårdar som är öppna för allmänheten bjuder på fantastiska upplevelser.

Läs mer: Besök vingårdar i Kalifornien

 

 


Booking.com

1 reaktion på ”Vinprovning i Temecula”

  1. Pingback: Hotellrecension av Carter Estate Winery i Temecula

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen