Besöka vingårdar i Kalifornien

Det är sannerligen värt att besöka vingårdar i Kalifornien om man ändå är i USAs västkust på semester. Trots hemska bränder under några vintrar så frodas många vinstockar och druvor blir till och får mogna. Amerikaner är exceptionellt duktiga på att anordna aktiviteter, rundturer och ge kvalitativ service i sina vindistrikt i Kalifornien. Alla vingårdar som är öppna för allmänheten bjuder på fantastiska upplevelser. Dessutom är ju engelskan så enkel att förstå till skillnad mot exempelvis franskan, så se till att lära dig mer om USAs viner genom personliga besök!

Bra att veta om att besöka vingårdar i Kalifornien

Om du befinner dig i San Diego i södra delen av den amerikanska delen av staten tar man sig enklast till regioner som Ramona Valley, San Pasqual Valley och Temecula Valley, medan den som vistas i San Francisco i norra delen av Kalifornien enkelt når Napa Valley. Los Angeles -besökarna kan smidigt ta sig till Santa Barbara och Malibu.

Ladda ner Los Angeles-guide om du vill kombinera med besök i LA 

PLANERA INFÖR DITT BESÖK

Många amerikaner åker över dagen till en utvald vingård, men kommer man långväga ifrån kanske man vill boka in sig på ett boende också och då behöver man vanligen planera lite i förhand. Framförallt i de större distrikten Sonoma, Napa, Santa Barbara county, Ventura, Malibu, Temecula och San Diego county. Många av vingårdarna anordnar eller erbjuder gård och lokaler för bröllop, så det är väldigt populärt att utföra vigsel eller ha bröllopsfest bland vinrankorna.

ANNONSvingårdar i Kalifornien

vingårdar i Kalifornien
Vinterskrud, bild från mars 2018

ÖVER DAGEN / DAY TRIP

I ovan nämnda distrikt finns flera som välkomnar besökare över dagen eller en stund på kvällen för vinprovning. I vissa kommuner måste barer stänga relativt tidigt, vilket gör att besöksantalet är som störst under sen eftermiddag.

ÖVERNATTNING / STAY

I vissa fall har vingårdarna själva anpassat fastigheten till att inhysa övernattande gäster. När det finns städer eller större samhällen i anslutning till vingårdarna finns det nästan garanterat hotell i dessa som fungerar fint i kombination med vinprovningsutflykt.

Bo på vingård:

 

Vinregionerna i Kalifornien är indelade i tre områden; North, Central och South.

KARTA

Karta över vinregioner i Kalifornien

Norra delarna / NORTH

I de norra delarna ligger de vinregioner vi svenskar vanligen känner till, tack vare bred marknadsföring.

 • Napa Valley är mest känd men producerar faktiskt bara omkring 4% av alla Kalifornska viner, men de bjuder på några av hela landets bästa viner. Här finns runt 600 vingårdar, i stort sett all mark är upplåten till vinodling så det går inte att expandera ännu mer. Här specialiserar man sig på framförallt Cabernet Sauvignon, men också många andra blandningar produceras.
 • Sonoma County är granne till Napa Valley men är lite mindre exploaterat trots sina cirka 500 vingårdar. Här råder mikro­klimat mellan de olika dalarna som utgör regionen.
 • Russian Valley är en del inom Sonoma och passar ypperligt för att fokusera på Chardonnay, Pinot Noir och Zinfandel.
 • Menodcino specialiserar sig på Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Pinot Noir.
 • Lodi sydöst om San Francisco är hem för omkring 80 vingårdar men få av dessa är öppna för allmänhetten i jämförelse med vingårdar på ovan nämnda ställen. Däremot finns många vinprovningsställen i staden Lodi. Området kallas för ”Zinfandel Capital of the World”.

vingårdar i Napa i Kalifornien

Centrala delarna / CENTRAL COAST

Inom framförallt Santa Barbara County finns många trevliga ställen att utforska:

 • Paso Robles, Santa Maria Valley och Santa Ynes Valley med Santa Rita Hills specialiserar sig på Rhoneviner med druvor som Syrah, Grenache och Mourvedre, eller de italienska druvorna Barbera och Sangiovese, eller liknar Bourgongeviner med Pintor Noir och Chardonnay.
 • Ventura nordväst om Los Angeles ligger på gränslandet mellan Central och South. Här finns ett par vingårdar och desto fler vinprovningsställen.
 • Malibu väster om Los Angeles är väldigt smidigt att besöka om man är i LA. Här finner man viner av druvorna Mourvédre, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay och Cabernet Sauvignon.
 • Cucamonga Valley nordost om Los Angeles inhyser endast ett fåtal vingårdar idag, längre tillbaka var regionen större än Napa och hade 60 vinproducenter. Det är ändå värt ett besök genom bibehållen stolthet och välproducerade viner på gamla vinstockar och rustika, mogna Zinfandeldruvor.

Södra / SOUTH

De mest södra delarna i Kalifornien ligger faktiskt längre söderut än någon europeisk vinregion, ungefär i höjd med norra Marocko. Inom San Diego County ligger följande vindistrikt:

 • Temecula Valley öster om Dana Point inhyser omkring 40 vinproducenter som framförallt specialiserar sig på Syrah, Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Chardonnay, and Pinot Noir. Man tar också fram Bordeauxblandningar med Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc.
 • San Pasqual Valley och Ramona Valley ligger i inlandet nordost om San Diego, här finns fler vingårdar än man kan ana med tanke på att man hört otroligt lite om dem (i Sverige). Fokus ligger på Syrah, Mourvedre, Viognier och lite Merlot.
TravelGrip i Temecula i Kalifornien
I Temecula, december 2018

Vinfestivaler

I Escondido norr om San Diego anordnas i maj San Diego County Vintners Association (SDCVA) Wine Festival. Boka plats inför den 18/5 2019 och delta mellan 13-16 på Sikes Adobe Historic Farmstead.

I närheten av Ventura och Santa Barbara anordnas i juni Ojai vinfestival. Vill du grotta ner dig totalt i vinprovningens värld är det här du ska vara, 9/6 2019 mellan 12-16 vid Lake Casitas Recreation Area. På plats finns omkring 60 vinproducenter och totalt kan man smaka på 250 olika viner!

Boka rundturer i Napa & Sonoma

I Napa kan man åka ett dedikerat vintåg genom flera vingårdar, serveras god mat och goda viner plus att man besöker ett par vingårdar för rundturer och vinprovning.

Även i Sonoma går det att åka på guidade rundturer.

Napa Valley Wine Train
Napa Valley Wine Train

Vinguide i Kalifornien

Skärmavbild 2018-07-10 kl. 18.54.46

4 reaktioner på ”Besöka vingårdar i Kalifornien”

 1. Pingback: Weekend i San Diego - TravelGrip

 2. Pingback: Vinprovning i Temecula | Kalifornien

 3. Pingback: Hotellrecension av Carter Estate Winery i Temecula

 4. Pingback: Resa i vinregionen Pfalz i Tyskland - TravelGrip

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen