Åka till Teneriffa över jul

Jag utforskar just nu möjligheterna att åka till Teneriffa över jul och läser på om sevärdheter och försöker få mig en uppfattning av hur ”turistigt” det egentligen är på denna spanska ö i Atlanten. Det är sällan jag åker till klassiska svenska resmål såsom Kanarieöarna men i år vill jag ge det en chans.

Resa till Kanarieöarna över jul och nyår

Hit kan man åka året runt, under jul och nyår kan temperaturen i södra delen av ön ligga omkring 20-25 grader dagtid och vissa hotell håller sina utomhuspooler uppvärmda till omkring 22 grader.

Charterbolag och flygbolag flyger både till Teneriffa och Gran Canaria och det behöver inte bli särskilt dyrt bara för att man vill åka över jul och nyår. Vanligen kostar det ju en hel del att resa till värmen över julhelgerna i och med att allt fler gör det för varje år och alla flygbolag ser en chans till extraintäkt. Därmed rekommenderas att man bokar enligt följande princip för att hålla priserna nere:

 • Charterresa både med eller utan hotell kan komma ut som sista minuten resa allt närmare avresedatum. Här går det verkligen att fynda om man är på hugget!
 • Reguljära flygbiljetter och separata hotellbokningar bör i vanlig ordning göras långt innan avresa eftersom utbudet minskar och priserna sticker i höjden om man väntar för nära inpå avresa.

Exempel på priser för 14 dagar under jul och nyår 2015

Charter inklusive boende 14 dagar: 25 000 kr
Reguljär flygbiljett vid köp i juli-15 med Norwegian: 5 800 kr
Reguljär flygbiljett vid köp i juli-15 med SAS till grannön Gran Canaria: 3 800 kr + inrikesflyg med Binter Canarias: 109 €
Boende 14 dagar: 15 000 kr

Att ha hyrbil rekommenderas varmt för den som vill utforska ön på egen hand!

Läs mer: Roadtrip på Teneriffa

Åka till Teneriffa över jul

Sevärdheter på Teneriffa

Det subtropiska klimatet på Teneriffa ger olika årstider men det blir i stort sett aldrig minusgrader på andra ställen än i toppen av bergen, på öns högsta punk (Pico del Teide) ligger om vintern en del snö. Ön har många berg men också många vackra stränder samt öken längst i söder.

 • Vulkanen Teide med sin imponerande höjd 3718  meter över havet är en aktiv vilande vulkan som senast hade utbrott 1909. Hit går linbana (teleférico) sista biten på sin väg mot toppen mellan 09:00-16:00 de dagar vädret tillåter.
 • Orterna nära Los Gigantes ligger intill 600 meters djupa klippor som stupar ner i Atlanten. Åk mot Puerto de Santiago för att skåda denna mäktiga natur.
 • Stränderna Playa de las Teresitas, Playa Abama, Playa Las Arenas och el Médano är alla olika och ligger på olika platser runt ön men samtliga trevliga att utforska om man vill söka sig bort från Playa Cristianos och Playa de las Americas.
 • Staden La Orotava i norra nära Puerto de la Cruz är av gammal kolonial karaktär med katedral i centrum och väl värt ett besök.
 • Parken Valle de Güimar på Teneriffas östra sida med sina trappstegspyramider  Piramides de Güima som är i samma stil som de i Egypten, Mexico och Peru är värt ett besök och får en att fundera kring mystiken med pyramider.
 • Världens äldsta botaniska trädgård Jardin Botanico i Puerto de la Cruz.

Aktiviteter på Teneriffa

 • Vandring lämpar sig extra bra i norra delarna av ön. Det går utmärkt att vandra på egen hand, men det fnns också grupper att delta i. Hör efter på hotellet.
 • Golf på någon av de många fina banorna, exempelvis Buena Vista Golf Club som har storslagen utsikt över havet (såsom namnet avslöjar om man kan spanska). Green fees varierar men ligger på omkring 55 €. Läs mer på www.golftenerife-grancanaria.com.
 • Ubåtstur i ett av de mest vatten i världen men här finns också båtvrak att kryssa bland, den timmeslånga turen utgår från Marina San Miguel vid Amarill Golf, söder om flygplatsen i den södra delen av ön. Boka online 48 timmar innan turen för rabatt, priset per vuxen ligger på omkring 450 SEK. Mer info: www.submarinesafaris.com/excursions.php
 • Dopp i lavapooler i Garachico i nordvästra hörnet av ön, i närheten av Castillo de San Miguel som överlevde lavafloden vid det vulkanutbrott som skapade lavapoolerna.

Garachico lavapool

Omtalade matställen på Teneriffa

Om man har en hyrbil under sin vistelse på Teneriffa kan man med enkelhet åka hela ön runt för att äta både lokala måltider men också internationella rätter. Följande restauranger är omtalade i flera sociala medier och har omnämnts i tidningsreportage.

 • El Rincón de Juan Carlos, fransk-spanskt kök som siktar mot michelin stjärna.  Pje Jacaranda 2, Acantilado de Los Gigantes.
 • Lucas Maes, vacker utsikt och skön terrass tillsammans med internationellt kök utgör en fin kombination särskilt om man är ute och åker bil eftersom stället ligger alldeles i närheten av Autopista de Santa Cruz, avfart 32.  Barranco de la Arena, La Orotava.
 • Kabuki, michelinstjärne-belönad japansk-västerländsk fushion. Boka bord innan besöket.  Ritz-Carlton Abama, Carretera General, TF 47, Guia de Isora.
 • Mesón Castellano mellan turistorterna Playa de las Américas och Los Cristianos serverar klassisk tapas och lockar faktiskt en del lokalinvånare.  Avenida Antonio Domínguez, 38 – 40, 38640 Playa de la Américas.
 • Internationella kedjan Hard Rock Café har givetvis en restaurang på Kanarieöarna och denna är belägen på södra Teneriffa. Värt ett besök för den som gillar rockmusik och amerikansk meny.  Avenida De Las Americas s/n, Piramide De Arona, 38660 Playa de las Américas.

strandpromenad på Teneriffa

Fler Teneriffa-tips finns hos RositaReser.se
Rositareser.se drivs av en trebarnsmamma som reser ofta och mycket med hela familjen. Läs hennes tips om du har familj och vill veta lite mer om barnvänliga matställen och boenden.Booking.com

1 reaktion på ”Åka till Teneriffa över jul”

 1. Pingback: Åka på utflykt till Los Gigantes och Masca på Teneriffa

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen