Avsmakning på Frantzén – Sveriges enda trestjärniga restaurang

Att avnjuta avsmakning på Frantzén, Sveriges enda trestjärniga restaurang, är en upplevelse för sig. Visst är kostnaden hög, men de gör alla rätt sett till vad man förväntar sig av en Michelinrestaurang i denna klass. Man får en upplevelse för livet och är därmed väl värt priset.

I ett hus på anonyma Klara Norra kyrkogata mitt i centrala Stockholm, nära Centralen, ringer besökare på klockan för att slussas in i den magiska internationella matvärlden. Med 23 sittplatser är det bordsbokning som gäller och det är såklart endast en sittning per kväll, som förväntat av Michelinrestauranger med två till tre stjärnor.

Avsmakning på Frantzén

Avsmakingsmenyn på Sveriges, för tillfället, enda trestjärniga restaurang består av ett flertal smårätter, snittar och praliner och presenteras bra och tydligt. Till det kan man välj mellan tre dryckespaket eller välja ut de glas av dryck man själv vill ha löpande under middagen. Jag och mitt sällskap gjorde det senare och var väldigt nöjda med det, saknade inte alls vinpaketet. Bonus var att det i serveringen ingick ett glas saké, Madeira dessertvis och bubblande Asti.

Aftonen börjar med snittar i vardagsrummet i husets översta våning tillsammans med förslagsvis ett eller två glas Champagne. Vinlistan är fantastisk, hit ska man gå om man vill hitta ett genuint utbud av Krug och Selosse.

Under timmen man spenderar i skön soffa eller fåtölj intill den öppna spisen får gästerna tillsammans med en ur personalen se lite mer ”behind the scenes”. Vi tittade in i ett av köken och såg en kock förbereda Frantzéns omtalade version av råraka. Därefter stannade vi såklart till inne i ett av de tempererade vinrummen och fick se riktigt fina viner.

skaldjurssnitt
Röda skaldjur med rotselleri, fänkål och vanilj
ankleversnitt
En variant av japanska ”gunkan” fast fylld med foie gras i botten toppad med äpple och hibiskus

Insyn i kokkonsten

I vardagsrummet finns en öppen köksdel där ett par kockar förbereder de snittar som serveras samtliga gäster innan middagssittningen tar sin start. Här i köksdelen får alla gäster också en personlig presentation av vilka råvaror som kommer att ingå i kvällens servering, här är tillfälle att fråga och lära sig mer om detaljer. Såsom all peppar de hade köpt in (hög klass) för varmrätten av ren. Liksom de svenska råvaror som ingår i andra rätter. Från Japan kom den fina vita hamachi-fisken som serveras under en bädd av rädisor. Presentationen gjordes på engelska av en av de engelsktalande kockarna.

Kalvtartare

Restaurangsittningen intill det öppna köket

När tiden är inne att ta plats för middag guidas sällskapen ner en våning där majoriteten tar plats längs en matbar med full insyn i det öppna köket. Kocken ropar ut sina kommandon i mjuk ton och personalen svara unisont och det bidrar en känsla av att man verkligen är delaktig i skapandet.

Till bords kommer sedan rätterna på löpande band och allt är presenterat precis så bra man vill ha det och smakerna är fantastiska. Stämningen är gemytlig och all personal engagerar sig i gästerna, kockar som servis och sommelierer. Under sittningen kommer jag på mig själv med att tänka att jag inte vill att kvällen ska ta slut.

Efterspel

Efter avsmakningen, som vid mitt besök till stor del bestod av fisk och skaldjur som hade riktig umami följt av ren och magiskt hembakat bröd med smör, och slutligen ett par desserter med hög syrlighet, välkomnas vi åter till vardagsrummet. Där är öppna spisen upptänd och veden är hypnotisk. Med önskat val av dryck erbjuds kaffe och en mängd sötsaker. Dels egen tolkning av Madeleines och dels ett flertal praliner i olika häftiga smaker. Såsom fermenterad vitlök täckt av mörk kola.

Vi valde att prova ett par olika Saké, eftersom Frantzén också har ett fint utbud av den säregna japanska risdrycken. Vår ledsagare visade sig vara just Saké sommelier!

Överväger man att uppleva (lägga pengar på) enbart en trestjärnig restaurang i världen tycker jag att Frantzén är ett mycket bra alternativ. Detta säger jag i jämförelse med två andra trestjärniga restauranger i Frankrike, samt ett flertal tvåstjärniga över världen.

Intill den öppna spisen för att avnjuta avec och sötsaker

Bilder från avsmakningsmenyn

avsmakning på frantzen
Vit fisk (Hamachi) från japan under rädisskivor
Havskräfta som doppas i sås
Fin torsk toppad med kaviar
Mellanspel med smaker av mandel och lakrits
Den enda kötträtten, av ren insprängd med extra fett toppad med krispigt blad
dessert och vinutbud
Till sista desserten fick vi se alla flaskor av det vi avnjutit i glasen under kvällen.
champagne på frantzen
Ett glas av åtråvärda Jacques Selosse ”Initial” (580kr)
Sötsaker med avec i vardagsrummet
madeleine kakor på bädd av socker
Madeleinekakor på en bädd av strösocker

menyn på frantzén

Fler inlägg om avsmakningar

Både i Sverige och utomlands har jag besökt restauranger som serverar avsmakning, oavsett om de har Michelinstjärna eller inte.

SVERIGE

Oaxen, Stockholm

Adam/Alin, Stockholm

Matbaren, Stockholm

Punk Royale Bakficka, Stockholm

Garba, Stockholm

FRANKRIKE

Chateau de Noirieux, Loiredalen

Les Hautes Roches, Tours Loiredalen

Château de Sully, NormandieRulla till toppen