Bra att veta på flygresan

Det lönar sig att vara förberedd inför flyget och vad som är bra att veta på flygresan liksom vad som ska med fördel kan planeras in dessförinnan. Väl på flygplatsen är det ofta så att man trängs med andra för att checka in bagae, sedan i säkerhetskontrollen och slutligen vid gaten och under ombordstigningen. Det är sällan hela flödet känns lyxigt, inte ens för första klass- eller business class resenärer.

travelgrip med kabinväska på flygplats

Bra att veta på flygresan och etikettsregler ombord ett flygplan

Att vara förberedd inför en flygresa kan göra hela upplevelsen mycket smidigare och mer behaglig. Här är några saker som det är bra att veta och tänka på innan du går ombord på ett flygplan:

  1. Sittplatser: Om du har möjlighet, välj dina sittplatser i förväg. Vissa platser kan vara mer bekväma än andra och att boka tidigt ger dig bättre valmöjligheter. Vissa vill ha nära toaletten, medan andra vill hålla stort avstånd till denna då det såklart kan bli både kö och odörspridning. De som ofta sover väljer i första hand fönsterplats, medan de med liten blåsa väljer gång. Det sägs att alla vänstra platser (i planets riktning) har något mer utrymme än den andra sidan. Pssagerare med platser i den främre delen av planet kan gå på och gå av planet först. Ju längre bak i kabinen, desto högre bullernivå eftersom det är närmare planets motorer.
  2. Mat och dryck: Tänk på att inte alla flygbolag erbjuder gratis måltider eller drycker ombord längre. Hos många kan man förbeställa mat så serveras det så snart flygvärdarna börjar med serveringen. Du kan överväga att ta med egen mat och en tom vattenflaska som du kan fylla på efter säkerhetskontrollen på flygplatsen.
  3. Komfort: Under långa flygningar kan det vara bra att ha med bekvämlighetsartiklar som en nackkudde, öronproppar och en ögonmask för att hjälpa dig att koppla av och få sömn.
  4. Flygrädsla: Om du lider av flygrädsla, överväg att prata med en läkare eller terapeut innan resan. Det finns också olika tekniker och appar som kan hjälpa till att hantera flygrädsla.
  5. Tidig ankomst: Planera att vara på flygplatsen i god tid innan din flygning. Det ger dig en buffert om det uppstår förseningar eller komplikationer. En regel är att hantera incheckningen av bagage 2 timmar innan avgång, inom Europa.
  6. Ovärderligt att ha ombord: handsprit, alkoservetter, näsdukar, hörlurar och gott om batteri på telefonen. Laddkabel för de plan som är utrustade med USB-uttag.

Ytterligare fina insikter för stunden du är ombord flygplanet:

  1. Fönsterplats passar inte kissnödiga. Har du liten blåsa bör du välja gångplats, eftersom det annars krävs av dina grannar att de ska resa sig för din skull.
  2. Bagageutrymmet ovanför sätena är för kabinväskor. Lägg inte små och onödiga saker i utrymmet, det behövs plats för större väskor och kassar fram tills dess att alla har boardat. När personalen ropar ut Boarding Completed kan man passa på att trycka in sin jacka vanför sätet.
  3. Säkerhetsomgången kan ge nyttig information. Om inte för dig så för andra, så stör ej flygvärdarna under genomgången och försök ta del av den, för din egen och andras säkerhet.
Rulla till toppen