Julresor är en växande trend

Julresor växer som trend, många vill fly vinter och mörker och söker sig till sol och bad och samtidigt nyttja de röda dagarna och få långledigt utan att ta ut så mycket semester.

Jag åker oftast utomlands över jul och nyår eftersom det är underbart att byta ut kylan mot värme och jag slipper julstressen. Julen må vara mysig vissa stunder, men hets om att köpa julklappar och alla ”måsten” är jag gärna utan. Det finns dock saker som är värda att tänka på inför planering av julresa.

Planera julresa

Alla flygbiljettpriser och hotellboenden på resmål med varmare väder stiger ju närmare jul vi kommer. Mitt allra bästa råd är därmed att boka flygresa så snart du kan, gärna 3-6 månader innan jul om du vill slippa betala omkring 10 000 kr per person för reguljärflyg. Såhär två månader innan jul är flygpriserna såklart rätt höga.

  • Köp reguljär flygbiljett 3-6 månader innan jul.
  • Boka charter ju närmare avresa som möjligt om du vill få ner priset, sista minuten är oftast prisvärt.
  • Boka hotell minst 2 månader innan jul, en del platser blir slutsålda. På hotellbokningssajter som Booking.com och Hotels.com går det ofta att boka utan att betala i förskott och de är då avbokningsbara, så du kan ändra dig längre fram och byta boende om du hittar något bättre.
  • Vill du fira nyår i stil och på restaurang bör du göra lite research på reseforum och se vart du vill fira och boka bord innan du reser från Sverige så har du garanterat firandet.Booking.com

TravelGrips favoritresmål över Jul och Nyår

  • Karibien, många ställen har bra temperatur både i luft och hav. De mindre öarnas hotell kan dock bli fullbokade så då får man kolla boende på Airbnb eller liknande för att hyra rum/gästhus.
  • Sydamerika med gigantiska landet Brasilien och avlånga landet Chile är bara ett par av de länder som kan passa som resmål vintertid. Även Centralamerika är värt att ha i åtanke, landet Costa Rica har rikt naturliv och surfarvågor.
  • Arabemiraten har perfekt temperatur denna tid på året för att utforska allt. Lite för kallt för bad i havet men hotellen har oftast uppvärmda pooler. Fördelen är att det endast tar 7 timmar att resa hit, det är alltså inte lika långt som att flyga till Asien.
  • Kanarieöarna är det närmaste vi kan komma med sex timmars flygtid. Öarna hör till Spanien och därmed är du i Europa och använder Euro, priserna är lite högre än på andra vinterresmål. Det finns flera öar att välja bland, däribland Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura.
  • Filippinerna i Asien bjuder på värme och är ett prisvärt resmål, men det innebär ett par byten för att nå de tropiska öarna.

 

Väderkarta vintertid

För att garanteras sommarvärme bör man söka sig närmare ekvatorn, vintertid kräver det längre resor än sommartid eftersom i stort sett hela Europa har vinter. Spanska Kanarieöarna är det närmaste vi som hör till Europa.

väder-karta-december-resor-travelgrip

Såhär sa Vings Resepanel om julresor 2013

Rulla till toppen