Los Angeles – en allt tryggare miljonstad

Storstaden i hjärtat av södra Kalifornien, Los Angeles, fortsätter utvecklas till en allt tryggare miljonstad. Staden har fortfarande problem med hoper av hemlösa men det har hela 2000-talet bearbetats med olika punktinsatser. Sedan 2018 har jag årligen besökt staden och upplevt L.A som en spännande stadskärna med väldigt bra utbud av aktiviteter, barer och restauranger.

Los Angeles i modern tid

Los Angeles Downtown är inte längre ett getto utan sedan några år tillbaka en del av en storstad i södra Kalifornien att räkna med och planera in besök till. Som Kaliforniens största stad erbjuder den stadsdelar som har det mesta. Här finns femstjärniga hotell, nybyggda bostadshus med storslagna terrasser och poolområden, ombyggda industriområden, stor sportarena, bra kommunikationer och mängder med shopping- och matställen. Därtill har staden närhet till stränder, vinregioner och drar fördel av en stor internationell flygplats. Med 325 soldagar och bara omkring trettio dagar regn om året kan Los Angeles locka dig som älskar att vistas i storstäder.

Los Angeles har haft sin beskärda del av oroligheter i modern tid, sedan 1980-talet har mängden hemlösa uppgått till över 35 000 människor och många har genom åren ockuperat en del av Downtown som kallas Skid Row. På 1990-talet var det upplopp och kravaller som en reaktion på gripandet av Rodney King. Förfallet av hela citykärnan var ett faktum innan millenniumskiftet och detta lär ha skapat en olustig känsla för att vistas i området. Men Downtown i Los Angeles har städats upp. L.A är en allt tryggare miljonstad i och med de stora satsningar som staten och kommunen har gjort sedan början av 2000-talet.

Läs också: En historielektion om Los Angeles

los angeles park

Los Angeles – byggs om till en allt tryggare miljonstad

Många miljarder har investerats i Downtowns utveckling sedan 1999, vilket har inneburit att många fastigheter har uppförts och affärsverksamheter har etablerats i L.A Downtown sedan dess. Konstruktionen av Staples Center anses har varit startskottet för nya Los Angeles. 

Los Angeles turistbyrå har data som visar att närmare 30% av alla besökare, och en tredjedel av alla internationella besökare, inkluderar DTLA, Downtown, i sitt besök i Los Angeles-området. Runt 22% av det belopp som besökare spenderade under 2018 i L.A lades i Downtown vilket turistbyrån tolkat som att det finns ett djupare intresse för matscenen, shopping, hotell, underhållning och kulturella upplevelser i området.

Ernest Wooden Jr., VD på Los Angeles Tourism and Convention Board har sagt:

Downtown Los Angeles har genomgått otroliga förändringar under de senaste fem åren när både besökare och mötesdeltagare flockar för att uppleva grannskapets livliga kulinariska och kulturella scener

Mer info finns hos Department of Convention and Tourism Development, Discover LA Toursim & Convention.

Nya landmärken i Los Angeles

Bygget av Staples Center gick av stapeln 1998. Sedan 1999 finner man här en sportarena för Basket och Ishockey. Förutom detta ligger området L.A. Live intill, där man har samlat teater- och konserthus, restauranger, nattklubbar, bowlinghall, museum och biografer. Som besökare ska man inte behöva röra sig utanför Staples eller L.A. Live, utan allt som man kan önska finns inom gångavstånd. Hitta dit: 1111 S Figueroa Street

I USA Today i december 2018 skrev man:

Nu flyttar yngre in i grannskapets snygga nya byggnader; det framtida konstdistriktet Arts District med hippa gallerier, väggmålningar och hantverksbryggerier ligger precis runt hörnet; L.A. Live-underhållningskomplexet gränsar nu till Staples med trendiga restauranger, och investerare har noterat detta.

staples center los angeles

Vid gamla Bunker Hill slog Walt Disney Concert Hall / LA Phil upp sina dörrar 2003 och här hålls konserter av den filharmoniska orkestern. Själva satsningen blev verklighet tack vare en stor donation av Walt Disneys änka. Hitta dit: 111 S Grand Avenue.

Matkedjan Whole Foods Market har etablerat en närbutik i Downtown. Whole Foods är en nationell kedja som erbjuder produkter med naturliga ingredienser och är ekologiska. Hitta dit: 788 S Grand Avenue.

Mikrobryggerierna Angel City Brewery och Arts District Brewing Company öppnade mellan åren 2013 och 2015 i stora öppna lokaler där de serverar lokalt producerad öl. Hitta dit: 216 S Alameda Street och 828 Traction Avenue.

ATT BO OCH LEVA I DTLA 

Inflyttade svenskan Marilene har bott i Downtown L.A i några år under studieåren på den centralt belägna skolan FIDM/Fashion Institute of Design & Merchandising. Enligt henne, och vänner i stadsdelen, är Downtown helt rätt för människor som vill kombinera arbete eller studier med nöjen och uteliv. 

Skillnad mellan stadsdelar

Marilene har bott i två olika stadsdelar, Downtown och Arts District. Från 2015 blev stadsdelen Arts District riktigt levande och i stadsdelen kan man både leva och bo i industribyggnader som har byggts om till lägenheter. Marilene säger följande;

De är helt olika, för city har mycket nya nybyggnader medan man i industriområdet Arts District kan kombinera boende med konstnärsstudio. 

När jag bodde Arts Districts var det som att det poppar upp nya ställen hela tiden och det händer något hela tiden i stadsdelen. Det första riktiga hotellet i Arts District öppnade för något år sedan i en gammal brandstation. 

Anledningen, vad jag har hört, till benämningen Arts District är att konstnärer på 70-talet tog över lokaler och bebodde dem för att de också kunde agera målarstudio och galleri. De gamla magasinbyggnaderna är bra lämpade för detta och termen Artists Loft skapades. Artists lofts hyrs fortfarande ut och är populära.

Jag har alltid undvikit Skid Row som man bör men jag har utfört volontärarbete där. Jag var med och lagade vegetarisk chili con carne och bespisade flera under en dag.

Det är självklart obehagligt eftersom vissa personer som lever där verkar mentalt instabila. 

Förvånande var att vissa av de hemlösa var något kräsna, vissa ville inte äta kolhydrater. Kanske för att de hade en speciell diet för stunden, vem vet.

Mer fakta om Los Angeles

Undvik: Stadsdelen Skid Row om du rör dig till fots. 

Resa dit: Flyg från Sverige till LAX, räkna med minst ett byte.

Resa runt: Bil och spårtrafik. Taxiresor är prisvärt, Uber och Lyft erbjuder tjänsten där privatpersoner kör egen bil vilken är det allra billigaste alternativet.

Tågresa: Med Pacific Surfliner kan man åka mellan exempelvis Los Angeles och San Diego, https://www.pacificsurfliner.com/

Bästa tiden på året: Året runt, under december till mars är temperaturen som lägst men kan motsvara svenskt vårväder.

Prisnivå boende: Från 200 USD per natt.

Övrig info: LAtimes.com för nyheter

Läs mer om uppbyggnaden av DTLA: https://www.downtownla.com/images/reports/DTLA_MarketReport_Q32019.pdf

Rulla till toppen