En historielektion om Los Angeles

För alla som drömmer om att återse kära destinationer eller utforska nya kommer här en historielektion om Los Angeles. En storstad i södra Kalifornien som har allt man kan önska samt närhet till stränder, nöjesparker och vingårdar.

Jag har besökt L.A ett antal gånger sedan 2012 och är imponerad av downtown och närliggande Arts District. De påminner alltmer om Manhattan och Brooklyn i stil och framtoning och bjuder sannerligen in till upplevelser.

Den som älskar Kaliforniens brokighet och är nyfiken på eller bara måste uppleva storstäder kan verkligen ta sikte på Los Angeles, trots dess beryktade historia.

Ladda ner reseguide om L.A här

En historielektion om Los Angeles

Hela Kalifornien har en spännande historia, särskilt sett till den latinamerikanska påverkan utvecklingen har haft i och med koloniseringen av Nya Spanien på 1500-talet och närheten till Mexiko. Platsen där LA är uppbyggd låg i ett mexikanskt område från koloniseringen fram till 1846. Bland de mest historiska händelserna är det värt att notera att mexikansk–amerikanska kriget mellan 1846-1848 resulterade i att Mexiko behövde göra betydande landavträdelser som också inkluderade Texas. Bara några år innan det amerikanska inbördeskriget utkämpades.

INVANDRING FRÅN ASIEN 

Bland andra nationaliteter är värt att notera att redan tidigt 1900-tal anlände de första japanska invandrarna till Los Angeles. 1965 satsade sedan kommunen på att välkomna immigranter från Östasien vilket har gjort att staden på några årtionden har USA:s största population av asiater. De flesta kommer från Korea, Thailand och Filippinerna. Båda dessa händelser har skapat områden som benämns som Little Tokyo, Koreatown och Chinatown i vilka många av restaurangerna och butikerna ägs av asiater och det gör matscenen i Los Angeles väldigt internationell och man kan äta många goda fusion-rätter. 

Även den afroamerikanska befolkningen är stor, liksom i andra sydstater i landet. Därtill har LA upplevt  inflyttning av Européer genom åren. 

Det enda museum i USA som berättar historien om japanernas invandring till Los Angeles och USA; The Japanese-American National Museum i Little Tokyo i Downtown. Museet har en gedigen utställning på adressen 100 N Central Avenue.

INDUSTRIN

Under sent 1800-tal byggdes järnvägen ut och till detta bygge anställdes många invandrare till Kalifornien. Järnvägen används idag mestadels till frakt av containrar men det finns resor man som privatperson kan göra. Linljen Pacific Surfliner trafikerar San Luis Obispo – Santa Barbara – Los Angeles – San Diego vilket gör tåget till ett mycket fint komplement till bilen.

I samband med att Andra Världskriget bröt ut i Europa började man 1940 bygga militärskepp i hamnen Port of Los Angeles: med detta anställdes omkring 90 000 arbetare vilket också resulterade i att en tredjedel av amerikanska militärens flygplan byggdes i Los Angeles. Det är något som understryker regionens dominans inom flygtillverkning under decennier framöver. Boeing har bland annat ett enormt industriområde utanför Los Angeles, där man bygger och testar flygplan.

STÖKIGHETERNA UNDER 1990-TALET

Rodney Kings gripande 1992 urartade våldsamt av de inblandade fyra poliserna, tre vita och en med latinamerikansk bakgrund, och skapade stora motsättningar mellan stadens afroamerikanska invånare och polisväsendet. Kravallerna var ett svar i ilska över sociala orättvisor och polisbrutalitet. Över 50 människor förlorade livet och mer än 2 000 skadades och 8 000 personer greps. Många civila och oskyldiga fick påtagliga skador bara för att man befann sig på fel plats vid fel tidpunkt och hamnade mitt i en demonstration. 

Knappt hade detta lagt sig så blir alla uppslukade av rättegången mot O.J Simpson. Hela världens ögon är riktade mot LA 1994 när sportikonen arresteras för mordet av sin fru och dennes vän Ronald Goldman. O.J Simpsons rättegång höll på i lite mer än 8 månader och var extra känsligt eftersom Simpson var svart medan de två mördade var vita och Kalifornien ville inte skapa ytterligare motsättningar mellan vita och afroamerikanska invånare. O.J förklarades fri enhälligt av en jury, men fälldes för andra brott utförda under 1997 och fängslades 2008. Sedan 2017 är han en fri man.

Många av alla hemlösa i Los Angeles har inget tak över huvudet, därför bor de på gatan och under motorvägarnas brokopplingar. Särskilt koncentrerat har det varit i stadsdelen Skid Row där staden har försökt sätta in olika typer av åtgärder genom åren. Antalet hemlösa är dock fortfarande stort och dilemmat är att man inte har någonstans att placera dessa personer, inte ens över natten. Så bland de stadsdelar som utgör Downtown, är Skid Row fortfarande otryggt och inte rekommenderat att uppehålla sig i.

NYSATSNINGARNA SEDAN MILLENIESKIFTET

Kommunen storsatsade slutligen på staden i slutet av 90-talet och nya stora byggnader uppfördes och sedan dess har mängder av bostadsfastigheter poppar upp i stora antal. De finns i både ombyggda industrilokaler i charmiga gamla tegelbyggnader och i kontrasten av glasförsedda skyskrapor som har enorma takvåningar med oslagbar utsikt.

Minnesmärken i Los Angeles

Sevärdheten Griffith Park kom till världen genom att markägaren Colonel J. Griffith år 1896 donerade ett stort stycke mark intill sin ranch  till folket, alltså invånarna i Los Angeles. Parken är idag en oas av orörd bergig del mellan Hollywood och San Fernando Valley. Det är en av de största stadsparkerna inom ett storstadsområde i hela USA. The Griffith Observatory öppnade i Griffith Park 1935 och ger en fenomenal utsikt över hela staden och kommunen.

Hitta dit: 2800 E Observatory Road, 12 km norr om Downtown

Linbanan Angle’s Flight, som förekommit i filmer och serier, installerades 1901 men har inte hela tiden varit i bruk. Med linbanan kan man smidigt ta sig uppför kullen som leder till Bunker Hill. Bunker Hill var ett fashionabelt bostadsområde som på senare delen av 1800-talet bestod av herrgårdar och lyxhotell. Idag ligger här istället Los Angeles Museum of Modern Art, skyskrapan U.S. Bank Tower, ikonbyggnaderna California Plaza och det senaste tillskottet Walt Disney Concert Hall.

Hitta dit: 350 S Grand Avenue, nära Grand Central Market i Downtown

Saluhallen Grand Central Market öppnade 1917 för att tillgodose societeten som bodde uppe på Bunker Hill. De tog linbanan ner för att inhandla sina färska råvaror i hallen. Här finns idag ett gäng serveringsställen, där besökare alltså både kan handla hem råvaror eller äta på plats. Det mexikanska köket är representerat med flera tacos att välja bland, liksom är det japanska köket med sin bentolåda och ramennudlar. Amerikanska klassiker som BBQ, grillat mört kött, finns i fint urval. Särskilt populär är Eggslut, deras variant av Egg McMuffin lockar många och är ypperlig som brunch. Finsmakaren kan äta ostron. Självklart har hallen serveringsrättigheter så att man kan kombinera med en bärs eller vin. Saluhallen har funnits sedan 1917. 

Hitta dit: 317 S Broadway i Downtown

Hollywoodskylten skapades för en reklamkampanj 1923 för en lokal mäklarfirma kallad Hollywoodland och blev helt enkelt kvar i viss form. Idag är den en ikon och synonym med Hollywood och Los Angeles, som förekommer i mängder av filmer och serier. Till skillnad från intrycket man får i filmer så får man inte klättra upp på bokstäverna, men besökare kan komma relativt nära genom att gå någon av vandringslederna i Griffith Park eller se den bakifrån på Mulholland Drive.

Hitta bästa vyn över skylten: Griffith Park, 2840 W Observatory Road eller 6101 Mulholland Highway eller i området kring Lake Hollywood Park.

Frukostfavoriten The Original Pantry Cafe i Downtown har erbjudit 24-timmars servering sedan 1924 och påstår att man sedan dess inte har haft stängt en enda gång eller har varit utan kund någonsin. Att detta är en institution känner man av vid besök, både gäster och personal hör till en äldre målgrupp, man accepterar inte kortbetalning och det upplevs som en härlig amerikansk diner.

Hitta dit: 877 S Figueroa Street i Downtown

Bondens marknad är en annan institution som bör nämnas. På en öde plats utanför Downtown, i hörnet av Third Street och Fairfax Avenue, slog The Original Farmers Market 1934 upp dörrarna för handel mellan bönder och konsumenter. Än idag är det en livlig och trevlig samlingspunkt.

Hitta dit: 6333 W 3rd Street

Den första In-N-Out Burger restaurangen att öppna skedde 1948, i Baldwin Park 3 mil utanför Downtown. Detta som ett led i att snabbmat är ett vinnande koncept öppnade. McDonalds hade redan 1940 öppnat sin första filial i östra delarna av LA county, i San Bernardino.

Hitta dit: 6000 Pacific Blvd, söder om Downtown

Biografen Cinerama Dome i Hollywood uppfördes 1963 och sägs vara Quentin Tarantinos favoritbio. Den var på sin tid världens första byggnad med kupol av betong och är en av endast tre överlevande biografer med en böjd skärm som kan visa filmer i treprojektors Cinerama-formatet. 

Hitta dit: 6360 Sunset Blvd

Utsikt från ett av hotellen i Financial District

Rulla till toppen