Rundresa bland slotten i Loire

Att Frankrike är en av mina favoritdestinationer lär nog inte ha undgått någon. Det finns massor att upptäcka i detta stora land, och under senaste resan passade jag på att åka runt i gröna Loire sydväst om Paris. Loiredalen är känd för både natur och vin.

Hyr bil eller kör ner med egen bil

Till Loiredalen tar det ungefär 22 timmar att åka från Stockholm, om man tar sikte på den nordligaste staden Orléans (beroende på stopp mellan Sverige, Danmark och Tyskland). Mellan Paris och Orléans är det 11 mil, om det är så att du hellre hyr bil efter att ha flugit ner. Det är bra att lägga minst en vecka i Loire, för att verkligen hinna njuta av alla sagoslott och också besöka medeltida byar.

Kanske är du också vinintresserad? Då har du kommit till rätt ställe, här produceras framförallt fina vita viner men också lättdruckna rödviner. Man gör mousserande vin enligt Champagnemetoden i orten Vouvray nära Tours, så missa inte att smaka av ett sådant vin om du gillar bubbel.

Rundresa bland slotten i Loire
Slottet Chenonceau över floden Le Cher

Rundresa bland slotten

Floden Loire slingrar sig genom Loiredalen och kantas av sagolika slott och vingårdar. Det kryllar av slott längs med både floden Maine och Loire, många av dem är öppna för allmänheten men områdena är stora så planera utflykten väl. Det kan vara långt att gå mellan parkering och slottsportar, därtill vackra trädgårdar som man inte vill missa, så det är svårt att hinna med flera slottsbesök under en och samma dag.

Slott att se:

Läs också: The best Chateaux of the Loire Valley 

Karta över delar av regionen:

Slottet i Chenonceau
Slottet i Chenonceau
Slottet i Chenonceau
Slottet Chenonceau
Floden vid Slottet i Chenonceau
Floden Le Cher

Chenonceau i Loiredalen

Chenonceau i Loire

Château de Chambord
Château de Chambord

Chateau de Noireaux
Chateau de Noireaux

Terrassen på Chateau de Noireaux

Boende i hjärtat av Loiredalen

Bo på Chateau de Noireaux för att lyxa till det, slottet har en finrestaurang, mysig bar och poolområde.

Angers ligger centralt i regionen och kan vara en bra utgångspunkt eller stopp efter vägen antingen öster- eller västerifrån. Staden är historisk och hyser intressanta sevärdheter såsom borgen och slottet mitt i den gamla stadsdelen samt en magnifik katedral. Staden har anor från Romarriket.Booking.com

3 reaktioner på ”Rundresa bland slotten i Loire”

  1. Pingback: Avsmakningsmeny på Chateau de Noirieux i Loire

  2. Pingback: Avsmakningsmeny på Chateau de Noirieux

  3. Pingback: Besök det gigantiska slottet Château de Chambord i Loire

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen