Sköna stränder i norra Sardinien


Det är sommar, i Italien räknar man från maj till september. Du vill hänga på stranden, kanske med en picknick. Spana in dessa sköna stränder i norra Sardinien – med utgångspunkt från Olbia dit bland andra SAS flyger. Härifrån når man några av Europas bästa stränder. 

Smaragdkusten

Kristallklart vatten vid stränder, badvikar och klippor finner man längs hela Costa Smeralda, norr om Olbia på öns östkust. Området sträcker sig tio kilometer, och här ska ett par av de finaste stränderna i Europa finnas. Här är de bästa platserna att besöka:

Spaggia La Playa

Endast 15 minuter utanför Olbia ligger denna sandstrand vilken faktiskt kan nås med stadsbuss. Stadens egna befolkning söker sig vanligen hit på helgerna, och många familjer anser att denna strand har allt de önskar.

Spaggia del Principe och Spiaggia Capriccioli

40 min norr om Olbia finns dels en av Europas bästa stränder (Principe) och dels en strand som är uppdelad av en klippa (Capriccioli). Båda är alltid mycket populära men favoriter hos många.

Spiaggia Tanca Manna och Spiaggia Barca Bruciata

På samma avstånd från Olbia som ovanstående stränder ligger den större Tanca Manna intill staden med samma namn och den lite mindre Barca Bruciata, båda nås till fots. Tanca Manna har grovkornig sand och majoriteten av stranden är för uthyrning av solplatser men 100 meter är tillgängligt för de som inte hyr solstol. Barca Bruciata är svårare att nå och är därför mindre befolkad, stranden består av småstenar.
Sköna stränder i norra Sardinien

Spiaggia di Baia Saraceno och Spiaggia di Cala Casotto

Med 45 minuters avstånd från Olbia finner man staden Palau och inte långt ifrån denna dessa två pärlor. Den förstnämnda ligger bortanför en liten tallskog och består av små små stranytor växlat med klippor. Perfekt för vuxna som vill slippa trängsel. Den andra är en mindre sandstrand intill en båtmarina, omgiven av tallskog. Här finns parasoll att hyra. Bra vattenskorskor är att rekommendera för klipputflykter, inte tunga vandringskängor utan något som med sin sula i alla fall hjälper till litegrann.

Sköna stränder i norra Sardinien
norra Sardinien
Smaragdkusten i norra Sardinien

Rena Majore

På västra sidan om ön norra delar, ungefär 1h 30 min med bil från Olbia, finns samhället Rena Majore som bjuder på glassbar, supermercato, restauranger med mera. Det finns gratis parkering intill kommersen och härifrån grå det att gå till stranden längs en bilväg vilket tar ungefär 15 minuter.

Spiaggia Rena Majore

Med parkering intill stranden är det väldigt smidigt att komma åt denna. Men det kan blåsa väldigt mycket (Mistralvinden som är känd även i Frankrike drar ibland förbi här) och då är det vågigt, röd flagg och sanden slår på kroppen. Perfekt då istället för surfare och kitesurfare. Se till att du har en bra strandfilt och gärna ett parasoll ifall vinden tar i, och solskydd under de hetaste timmarna under dagen.

Sköna sandstränder i norra Sardinien
Kustområde i norra Sardinien
Vandringsled i norra Sardinien

Costa Paradiso liCossi

Spiaggia di Li Cossi

Denna sandstrand är extra svåråtkomlig, vilket innebär mer enskildhet, i och med att den kräver promenad på cirka 20 minuter för att nå den från parkeringen intill staden Costa Paradiso. Trots läge i en liten vik finns risk för mistralvinden.

Stintino

Belägen på öns västra sida, på en halvö, omringad av turkost vatten. Populär destination bland både utlänningar och italienare.

Spiaggia della Pelosa

Denna klassiska och finkorniga sandstranden lockar mängder av människor, har parasoll kant mot kant. Kan vara kul att se med egna ögon, men räkna inte med enskildhet.

Vandringsled i norra Sardinien
Vandringslederna längs västkusten är härliga

Cala Gonone

3 timmar söderut från Olbia kommer man till hamnstaden Cala Gonone som ligger i en kalkstensklippig bukt med små strandremsor och framförallt grottor. Vill du garanteras enskildhet kan du hyra båt i hamnen över dagen och åka till någon av grottorna som enadst kan nås på detta sätt.

Cala Luna

Förutom en himmelsk strandremsa finns också ett par barer som serverar något svalkande, trots att stället är så svåråtkomligt. I närheten finns fyra grottor att besöka till fots där du kan ta underbara bilder.

Cala Goloritze

Intill strandremsan ligger klippan på 143 meter som har utsikt över viken, även populär bland klättrare för sina klättringsleder. Det sägs att kusten nära Goloritze är stängd för motorbåtstrafik (200 m från stranden) för att bevara den från förorening.

Läs också: En dag i Palau i norra Sardinien

TravelGrip i norra Sardinien

 

1 reaktion på ”Sköna stränder i norra Sardinien”

  1. Pingback: Vad man gör under en dag i Palau på Sardinien

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen