Weekend i San Diego

Slå till på en weekend i San Diego under vistelse i västra USA, eller Mexiko. San Diego är en skön kontrast till Los Angeles, betydligt mer känsla av småort med vänliga invånare och gångavstånd till det mesta. Det är ett ställe jag definitivt vill åka tillbaka till!

Det bor strax under en och en halv miljon invånare i San Diego så staden känns betydligt mindre än exempelvis Los Angeles. Innerstaden San Diego är jämförbar med Stockholms innerstad. I San Diego kan man faktiskt gå till många olika stadsdelar, tar man bil går det fort mellan hållplatserna, för man ser inte samma typ av köer här som i större städer.
Norr om San Diego utbreder sig vinregionen och många stadsbor tar en dagstur till någon vingård på helgen för att njuta av landsbygd och god dryck och mat.
Söder om staden ligger gränsen till Mexiko.

Weekend i San Diego

Beläget i södra delen av amerikanska staten Kalifornien, precis intill början av Californiahalvön ”Baja” som hör till Mexiko. San Diego grundades av spanjorerna 1769 och tillhörde ursprungligen den spanska kolonin i Amerika, Nya Spanien och därefter Mexiko. Efter kriget mellan Mexiko och USA 1846-1848 blev San Diego en del av USA.

San Diego har ett subtropiskt torrt klimat där somrarna generellt sett är torra och varma om än något regniga vintrar. Det är ypperligt att besöka södra Kalifornien under januari och februari då dagstemperaturen oftast är mellan 18-21 °C, nätterna är svala som under svensk sommar.

BOENDE

Bo i antingen Gaslamp Quarter eller Little Italy så har du närhet till det mesta i de centrala delarna av staden. Jag bodde på Gaslamp Plaza Suites under min vistelse och är mycket nöjd med faciliteterna, servicen och frukostrestaurangen som har takterrass.

GASLAMP QUARTER 

Det hippa Gas Lamp Quarter beläget ganska centralt i San Diego är känt för sina klubbar, barer, cocktaillounger och teatrar. I restaurangscenen finns i stort sett hela världen representerad. Gas Lamp Fish House, köttkedjan Fogo de Chao och japanska Lumi med takbar (boka bord!) är några av de restauranger som är värda besök, oavsett om det är över lunch, på AW eller till middagen.

På Fish House håller man en ledig atmosfär och stil, här specialiserar man sig på havets läckerheter såsom ostron, skaldjurstallrikar, och fisk- och skaldjursrätter. Missa inte deras Happy Hour (mellan c:a kl: 16-18) då ostron kostar 1,25 USD och smårätter som brysselkål och fisk ceviche kostar mellan 6 – 10 USD och drycker för 5 dollar.

Frukost och brunch inmundigas på Cafe 21 Gaslamp, Chocolate cremerie och Breakfast Republic bara ett stenkast från Gaslamp.

LITTLE ITALY – ett mat- och dryckesmecka

Gå några kvarter nordväst från Gas Lamp och vips pratar många italienska på gatan och man serverar italienska specialiteter överallt.Little Italy kommer av en för länge sedan blomstrande tonfiskindustri där italienska familjer försörjde sig på fiske.

Det sjuder överallt, på cocktailbarer, bryggeripubar, vinbarer och restauranger med livliga uteplatser. Riktigt bra pizzor finns på Solunto Restaurant & Bakery (som också har pastarättter) och Isola Pizza BarRoVino Rotisserie + Wine har som namnet avslöjar grillat och vin på menyn, men såklart också klassiska italienska rätter.

Bland övriga kök är Waterfront Bar & Grill sedan länge (anno 1934) ett populärt ställe, här serveras lokalt bryggd öl och hamburgare. Den brittiskägda Princess Pub and Grill serverar brittiska och irländska öl, tillsammans med traditionella pubrätter som fish and chips och visar såklart fotboll och rugby på TV. Ostron njuts på fashionabla Ironside Fish & Oyster.

Tajmar man med marknadsdagen bör man ta sikte på Little Italy Mercato på lördagar, där finns en fin blandning av matvaror, gourmetmat och hantverk. Adress: 600 W Date Street

Bryggerier i Little Italy 

  • Bolt Brewery
  • Ballast Point Brewing
  • Bottlecraft
  • Mikkeller Taproom

Läs också: ”The Craft Beer Capital of America”

little italy san diego

MARINAOMRÅDET 

Med färjelägen och marina är San Diegos Bayarea välbesökt. Här ligger ett hangarfartyget USS Midway omgjort till museum, detta fartyg var i bruk 1945 – 1992.

Staden är hemmabas för en stor del av den amerikanska stillahavsflottan vid Naval Base San Diego, Naval Base Coronado, Naval Base Point Loma och flera andra marinbaser kring staden. Så det är helt naturligt att här går att besöka ett riktigt fartyg som varit del av USA:s krigshistoria.

weekend i san diego

BALBOA PARK

Köp med något gott för en picknick i den centrala gröna parken. Mitt i parken ligger vackra Japanese Friendship Garden som får en att drömma om Asien, inte långt från den finns ett område med en exotisk samling av vildvuxna kaktusar. I parken finns också ett gäng museum och San Diego Zoo.

LA JOLLA

Tjugo minuter norr om San Diego, på kusten ligger populära La Jolla. Hit åker många för att sola och bada på någon av stränderna eller skåda klipporna, djurlivet på en promenadtur eller från någon närbelägen restaurang vid La Jolla Cove . Samhället har ett fint utbud av kommers.

OLD TOWN 

Utanför San Diego ligger det samhälle som ursprungligen var denna mexikanska stad, med bil 10 minuter från downtown San Diego (utan köer). År 1542 fann utforskaren Juan Rodriguez Cabrillo infödda indianer på denna plats. Spanjorerna anlände sedan för att skapa sina bosättningar 1769. Därmed anses platsen vara den första europeiska bosättningen i dagens Kalifornien och gick under namnet Kungliga Fortet i San Diego.

På 1820 -talet växte staden San Diego upp på och omkring platsen som idag avser Old Town San Diego State Historic Park.

Själva fortet övergavs 1835 och platsen för det ursprungliga fortet ligger på en kulle i dagens Presidio Park. Inget finns kvar på marken på grund av förfallet, men San Diego Presidio registrerades som ett historiskt landmärke i Kalifornien 1932. Parken i vilken Old Town nu ligger ska symbolisera en era då både spanjorer och mexikaner styrde i området. Old Town ligger vid foten av kullen där fortet en gång stod.

I Old Town finns sevärdheter som berättar historier om dåtidens Kalifornien, flera hotell och matställen.


Rulla till toppen