Cykla i Stockholm i vår

Fixa till cykeln och planera in att cykla i Stockholm i vår. Undvik bara vardagarnas rusningstrafik, det är inte bara trångt i bilarna körfält utan också i cykelbanorna in till och ut ur innerstaden.

Jag har tidigare skrivit om de fem vackraste rundorna på cykel man kan ta en höstkväll i Stockholm och tycker det är läge med en uppföljning om cykeltur i spirande vår. Vill man spendera en hel dag och tidig kväll på tur rekommenderar jag särskilt nummer 2 i föregående lista, samt första punkten här nedan.

Cykla i Stockholm i vår

Lägg lite tid på att förbereda cykel och packning innan du åker ut på tur. I Stockholm kan man välja att cykla inom en stadsdel eller genom flera, och även ut till skärgården kan man ta sig för ett äventyr.

Förberedelser:

  • Förse cykeln med belysning som kan användas när du cyklar i mörker.
  • Kontrollera att cykeln har reflexer och ringklocka.
  • Kontrollera att hjul, sadel och styre sitter fast ordentligt och att cykeln har rätt höjd så att du får en så bekväm tur som möjligt.
  • Ha cykellås med dig och förslagsvis en cykelpump.

1. TA MED CYKELN PÅ BÅTEN

Med SL kan man åka båt mellan olika stadsdelar och öar i inre skärgården. Flera rutter tillåter cykel ombord i mån av plats. Turerna går vanligen hela dagarna fram till sent på kvällarna, det är enkelt att kolla upp på SL.se.

Se till att en runda fällbara “skylten” på bryggan är uppfälld i lodrätt läge när du väntar på båten. Det är en signal till båten att någon vill stiga på. Fäll ner den när båten lägger till, innan du kliver ombord.

Pendelbåt 80, Ropsten – Nybroplan: kan man ta sig till bland andra Blockhusudden, Kvarnholmen., Nacka Strand och Lidingö. Många av dessa är ypperliga för en dag på sadeln och en picknick i cykelkorgen.

Linje 83X, Slussen – Strömkajen – Vaxholm: turen passerar ett gäng skärgårdsplatser som kan lämpa sig för en tur på cykel.

Linje 89, Klara Mälarstrand (vid Centralbron) – Lilla Essingen – Ekerö: ön är vackert beläget i Mälaren. 30 cyklar får plats ombord under isfri period, 10 cyklar får plats på den båt som går när det kan vara is i Mälaren. Välj att cykla tillbaka via broar så passerar du också Drottningsholms slott.

Waxholmsbolagets turer: man får ta med en vanlig cykel ombord kostnadsfritt i mån av plats. Här är ett urval charmiga turer;

  • Stockholm – Vaxholm – Ramsösund – Norra Lagnö (bortanför Gustavsberg).
  • Stockholm – Vaxholm – Vikingsborg.
  • Stockholm – Vaxholm – Ljusterö – Saxaröarna.
  • Stockholm – Boda – Sollenkroka – Möja.
  • Stockholm – Saltsjöbaden – Tyresö – Dalarö.

 

2. CYKLA TILL FÖRORTEN

Sträckan innerstaden till Ulriksdal leder till Ulriksdal slott och Slottsträdgården i Ulriksdal. Intill slottet finns ett café. Man kan ta sig hit via både Hagaparken och på andra sidan av Brunnsviken vid Frescati. Via Frescati passerar man nära Naturhistoriska riksmuseet och Bergianska trädgården.

Sträckan Södra station – Farsta strand går förbi kulturmärkta hus, golfbanor och man når grönskande miljö innan man vid pendeln i Söderort kan åka tåget hem. Läs mer här.

 

3. BRUNNSVIKEN RUNT

Följ delar av Hälsans stig runt viken, stanna till i Hagaparken för picknick eller besök en sevärdhet, mata änder eller fiska på någon av bryggorna.

 

4. NACKARESERVATET

Ta sikte på Källtorp och Hellasgården för att utforska Nackareservatet. Här finns många vandringsstråk att kombinera cykelturen med. Du kan alltid leda cykeln mellan vissa sträckor. Enligt Stockholms lokala allmänna trafikföreskrifter är det inte tillåtet att cykla på stigar eller i terräng i naturreservat eller grönområden.

Hellasgården erbjuder bland annat bollplaner, tennisbanor, vandringsleder, elljusspår, utomhusgym och en 9-håls golfbana för fotbollsgolf.

I Källtorpssjön kan man fiska Sportfiskekortet, som ges ut av Sportfiskarnas Stockholmsdistrikt, gäller för fiske i sjön. Det finns goda möjligheter att fiska från land. Regnbåde har planterats in och vid kommunens senaste provfiske hittades abborre, löja, mört och björkna.

 

5. SKEPPSHOLMEN

Mitt i stan ligger Skeppsholmen och Kastellholmen charmigt avskilda som små öar. Via södra Blasieholmen, nära Grand Hotel, är det fin cykelväg över till holmarna och på en kort tur kan man cykla runt dem. Njut av känslan av att vara i en mindre kuststad, besök Moderna Museet, ät gott på Torpedverkstan medan du ser all båttrafik i farleden intill, ta en drink på Bar & Bistro Chapman ombord fartyget HMS af Champan eller inmundiga picknick i Svensksundsparken.

På Kastellholmen skådar man kastellet och kan blicka ut övre inre skärgården och Gröna Lund.

Rulla till toppen