På bilresa från Stockholm till Östersund och allt däremellan

Ska du iväg på roadtrip och undrar vilken destination du vill upptäcka? Och vad som finns att se efter vägen? Utgå från Uppland och sikta på Östersund/Åre för genuina upplevelser på både slutdestination och längs med E4:an och E14.  På bilresa från Stockholm till Östersund och allt däremellan som du kan stanna och uppleva är charmiga fiskebyar, vackra fik och fantastiska restauranger. Jämtland, med huvudort Östersund, är dessutom något av ett matmecka där lokala råvaror har en framträdande plats på många restauranger.

Denna guide lämpar sig för den som ska åka E4 från Stockholm till Sundsvall, för att där åka inåt landet till Östersund via E14. Räkna med en restid på 8-10 timmar med stopp.

På bilresa från Stockholm till Östersund och allt däremellan – här är stoppen efter vägen:

 

DELSTOPP – GÄVLEBUKTEN

MAT & DRYCK

För fika eller lunch, sväng in i centrala Gävle och hitta en parkering nära ”Lokalslingan”. Ta sikte på Elsas Coffeeshop, sommartid har de en fantastisk uteservering där lokalborna trivs både dag- och kvällstid.

För lunch eller middag, välj mellan två olika restauranger som ligger precis intill Södra Norrlands skärgård;

Axmar Brygga, Axmar norr om Norrsundet, serverar lunch på helgerna, övriga dagar endast middagssittning. Fokus även här är fisk och skaldjur.

Bergmans Fisk, Saltharsfjärden i Norrsundet öster om Hagsta rastplats, har öppet mellan kl 12-22 tisdag-söndag. Njut av en lunch enligt svensk tradition såsom silltallrik, stekt inlagd strömming på knäckebröd eller en fiskrätt med tillbehör som potatis och grönsaker. Rätterna är i bra portioner och man erbjuder också sin egen öl för den som inte kör.

ÖVERNATTNING

Den som vill övernatta efter vägen kan hitta ett par sköna pärlor i närheten av E4;

Hölick Havsresort & SPA Gävleborg, 3 mil öster om Hudiksvall, är en camping och moderna stugor. Här kan man testa på Glamping, alltså bo bekvämt i ett större tält som de kallar tipi.

Mellanfjärden Pensiont & SPA, utanför Jättendal ligger precis intill vattnet och har en rustik restaurang, café och butik. Öppettiderna är bra över sommaren medan de har lågsäsong från september till maj.

Fiskebodarna i Mellanfjärden

DELSTOPP – NORRA GÄVLEBORG

AKTIVITETER FÖR FAMILJEN

I Trolska Skogen i Jättendal kan barnen rastas med en levande sagoskog med teateräventyr för barn i åldrarna 2-9 år. Öppet under sommarmånaderna och viss tid under vintern.

Fika eller njut av räkmacka på Kronans & Lindhs butik i Jättendal.

Gränsfors Bruk, väster om Gnarp, har smitt yxor sedan 1902. Bruket har genom åren producerat yxor och liar och under första halvan av 1900-talet exporterade man till länder som Ryssland, USA, Argentina och Colombia. Tills dess motorsågen såg världens ljus. Därefter har bruket ingått i tt par olika koncerner inom smide och fokuserar nu på nytt helt på yxhuvuden. Normalt tar man här emot besökare som kan ta del av historien, kunskapen och köpa verktyg. Under pandemin har de dock stängt för besökare.

Läs mer: Utforska södra Norrland på sommaren

DELSTOPP – VÄSTERNORRLANDS SKÄRGÅRD

MAT & DRYCK

Konditorifika på Järnvägskondis Njurunda lämpar sig väl för fika för hela familjen.

Skatans café, öster om Nyråviken, skärgårdskrog intill vattnet är ett vattenhål för invånarna i Västernorrland. Man behöver åka av E4 kring Årskogen eller vid Njurundabommen för att komma ut till skärgården från motorvägen. På helgerna serveras lunch, medan middagssittning gäller på veckodagar. Restaurangen har en varierad meny med både fisk och skaldjur liksom kötträtter.

DELSTOPP – SUNDSVALL

MAT & DRYCK

Innergården 1891i centrala Sundsvall har en innergård under atrium så att man kan njuta året om. Njut av smakrik lunch eller en middag av smårätter med drinkar och vin.

Basta, italiensk pizza- och pastakedja med filial i centrala Sundsvall serverar Napoletanska pizzor som smakar som de ska om de kommer direkt ur vedugn. Som efterrätt kan sällskapet dela på en Nutellapizza, som är precis vad det låter, en pizza med nutella!

ÖVERNATTNING OCH/ELLER SPA

Södra Berget i Sundsvall är en skidanläggning med hotell och restaurang. Förutom utförsåkning och långfärdsskidåkning kan man spela bowling eller njuta av lugnet i relaxavdelningen.

Även om man inte övernattar kan man njuta av Dagspa mot en kostnad på c:a 600 kr per person.

Elite Hotell Knaust i centrala Sundsvall är en destination i sig. Pampig inredning och bekväma rum, med närhet till shopping och restauranger.

AKTIVITETER FÖR FAMILJEN

Norra Berget med lekområden och både restaurang och anrikt café kan få timmarna att rusa iväg. Café Gesällens våfflor och soppor värmer om vintermånaderna, medan deras mackor svalkar om sommaren. Restaurang Grankotten lämpar sig för längre lunch eller middag där man på takterrass får utsikt över Sundsvall.

DELSTOPP – LÄNGS MED E14

MAT & DRYCK

Glassbaren i Bräcke gör egen gelato. Hit vallfärdar turisterna så räkna med kö under högsäsong. 2019 arrangerades Glass-SM där Sveriges bästa glassmästare utsågs i fyra olika tävlingskategorier. Totalvinnare och Sveriges Glassmästare 2019 blev Glassbaren i Bräcke.

OKQ8 i Gällö serverar (som andra OKQ8) Starbucks kaffe. Anledningen till att man lämpligen inmundigar det här är att macken och är butik för lokala varor såsom renfällar.

Jämtlands Bryggeri i Pilgrimstad är ett mikrobryggeri (som levererar öl också till Systembolag söderut i Sverige). De anordnar bryggerivisningar om man är en grupp p 10 personer. Kanske kan man höra av sig till dem för att se om de får förfrågningar från andra så att de kan få ihop en grupp om 10, för att garantera upplevelsen. Den som inte har möjlighet att besöka bryggeriet kan finna deras öl på flera ställen i Östersund.

Ristafallet utanför Undersåker är den plats där scener till Ronja Rövardotter spelades in.

AKTIVITETER FÖR FAMILJEN

Dokumentera Sveriges Geografiska Mitt intill Munkbyn efter Stöde, avsluta med en fika på intilligande café. Medhavd måltid går utmärkt att inmundiga. Berget Flataklocken 465 m.ö.h utsågs till Sveriges Geografiska Mittpunkt av KTH i Stockholm, 1947.

Jamtli, nationalmuseum med olika utställningar, café, butik och vandrarhem i Östersund. Ta del av levande rollspel på Jamtli Historieland.

Teknikland utanför Östersund har utställning av militärfordon sedan beredskapstiden samt ett populärt lekland för barn.

Läs också: Lista av militär och armémuseum i Sverige

STOPP ÖSTERSUND

AKTIVITETER

Östersundstravet med lunchrestaurang bjuder på tävlingsdagar in till spänning. Man kör både lunch- och kvällstävlingar här. Kolla kalendern på hemsidan för datum.

Utsiktstornet på Frösön, perfekt en molnfri dag då man kan skymta Åreskutan i fjället.

MAT & DRYCK

Republiken kök & bar, med mycket bra vinutbud (på glas), har stort fokus på lokala råvaror och högkvalitativa produkter från Sverige. Fisk och skaldjur fångas i närliggande hav och insjöar och många örter, svampar och bär plockas lokalt under säsong.

Norra Station, franskinspirerad meny med lokala råvaror på sina galletter serverar ett stort utbud av lokal öl. Caféet är känt som kafferosteri och också som ett galleri.

La Fabbrica del Gusto, har förutom stans bästa innergård sommartid mat- och dryckesstationer där man beställer sina saker. Fungerar ungefär som kedjan Vapiano, fast utan ett kort att samla alla köp på. Saftiga och prisvärda hamburgare, fina pizzor, pastarätter och sallader finns att välja bland.

Läs också: Fem platser i Sverige som får mig att vilja skippa hotell och sova under bar himmel

 

Rulla till toppen