Reseguide till New York

Denna reseguide till New York inkluderar klassiska sevärdheter liksom tips på riktig bra matställen och shoppingställen i New York. Många åker över långweekend till New York vilket räcker gott under ett första besök men räkna inte med att du hinner se och uppleva ”allt”. NY är en stad värd att besöka ett flertal gånger så det går att hitta många olika typer av reseguider till New York.

resa-till-new-york-manhattan-travelgrip- (3)

Sevärdheter i New York

Nedan följer en lista av de klassiska sevärdheterna. I stort sett samtliga finns utmärka på turistkartorna man kan få på hotellen.

 • Skåda utsikten över staden från Rockefeller Center och/eller Empire State Building. På förstnämnda stället är det inte lika lång kö som på sistnämnda men kom lagom tills de öppnar ändå.
 • Promenera längs teaterdistriktet Broadway, boka in en musikal till kvällen via hotellet eller på respektive teater.
 • Ta en titt inne i välkända tågstationen Grand Central Station.
 • Skåda Frihetsgudinnan på avstånd från Battery Park, det kan räcka gott. Alternativt kan man härifrån åka färja till Staten Island fram och tillbaka och passera henne på närmare håll.
 • Ta en båt till Ellies Island från Battery Park om du vill kolla upp någon släkting som lämnade Sverige på 1800-talet och emigrerade till USA.
 • Promenera längs The Highline, ett gammalt upphöjt järnvägsspår som tagits tillvara för att vara ett grönt promenadstråk en bit över markytan.
 • Ground Zero där terrordådet hände 11/9 2001 är återuppbyggt som museum och invid ligger de stora bassängerna som landsmärke.
 • Ta en paus i någon av alla parker, inte minst Central Park.
 • Upplev Wallstreet på nära håll. Var förberedd på trängsel kring den välkända tjuren.
 • Gå ombord hangarfartyget (och museum) Intrepid och ubåten Growler som är militära fartyg som tagits ur bruk. Pier 86, W 46th St and 12th AveBooking.com

new-york-grand-central-station-manhattan-travelgrip- (2)
Grand Central Station
new-york-grand-central-station-manhattan-travelgrip- (1)
Grand Central Station

frihetsstatyn-new-york-travelgrip

intrepid-ship-museum-new-york-travelgrip- growlr-submarine-new-york-travelgrip-

New-york-central-park-travelgrip-1

Matställen i New York

 • Peter Luger, på andra sidan Williamsburg Bridge i Brooklyn är ett gammalt maffiaställe som serverar några av de bästa köttbitarna i NY. Beställ det kött du vill ha och du får det grillat så som du vill ha det, testa tillbehör creamed spinach och pommes på sidan om. Boka bord och ha kontanter till betalning. Hemsida: http://peterluger.com/ Tel-bokning: 718-387-7400.  Adress: 178 Broadway, Williamsburg Brooklyn
 • Central Park Loeb Boathouse serverar brunch, lunch och middag vid sjösidan i Central Park. Hemsida och bokning: http://www.thecentralparkboathouse.com/lakeside-menus.php    Adress: E 72nd, New York 
 • Spice Market i Meatpacking Disctrict nära promenadstråket Hign Line bjuder på fushion av östasiatiska rätter. Smakrikt och delvis starkt, perfekt för dig som älskar all kost från Asien! Hemsida och bokning: http://www.spicemarketnewyork.com/ Adress: 403 W 13th St, New York

Shoppa på Manhattan

 • Nordstrom Rack finns det prisnedsatta kläder från de stora modehusen. 60 East 14th Street, New York nära Union Square
 • Century 21 är en stor butik som säljer märkeskläder och skor till outletpriser. Ge det några timmar för att fynda ordentligt. Undvik på helger och kvällar. Den största butiken: 22 Cortlandt Street i Finacial Dostrict eller den lugnare mindre butiken:  Lincoln Sq 1972 Broadway. 10-22 nära Columbus Circle

manhattan-new-york-empire-state-building-travelgrip

Nöje

Vanligen går många på Hockey och ser NHL live under vinterhalvåret, därtill finns givetvis en hel del klubbar värda att besöka liksom salsaställen för den som föredrar den typen av klubb.

Ett udda nöje, för att vara i New York, är att besöka ett karaoke ställe. Chorus Karaoke i Midtown har en imponerande bar och ett bra utbud av sånger i sina karaokebås. Adress: 25 W 32nd St, New York, nära Empire State Building.

Inför resan

Boka flygbiljetter i så god tid du kan, man flyger reguljärt till New York och dessa biljetter hos exempelvis Norwegian och SAS går åt snabbt under vår och sommar. Det är lättare att fynda biljetter inför höst och vinter. Räkna med att tur och retur normalt kostar kring 4000kr per person.

Ansök om inresetillståndet ESTA.

Se till att ha kontanter tillhands, det är bra att ha till taxichaufförer framför allt. Dricksa taxichauffören.

Betala dricks på restauranger (tillkommer omkring 20% dricks på alla notor).

Läs mer tips i inlägget Tänkvärt inför resa till USA.

central-park-manhattan-new-york-travelgrip-

2 reaktioner på ”Reseguide till New York”

 1. Pingback: Städers smeknamn - TravelGrip

 2. Pingback: 5 platser du inte får missa i New York – MINSOLRESA.se

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen