Samla Michelinstjärnor i Europa

Som den foodie jag är så är det ju självklart att jag hamnar på en del Michelinrestauranger både på resor men också hemmavid. Det har nu blivit lite av en grej att samla Michelinstjärnor i Europa, det är ju så otroligt enkelt i Michelins hemland Frankrike där det vanligen finns åtminstone en enstjärnig restaurang i små städer. Mitt mål är att varje år tillgodoräkna mig totalt 12 stjärnor, en per månad.

samla-michelinstjarnor-i-europa-Silvio-Nickol-TravelGrip

Samla Michelinstjärnor i Europa

Guide Michelin är en fransk satsning av Michelinföretaget som innebär att anonyma inspektörer besöker och proväter på restauranger och ska få samma upplevelse som övriga gäster i och med anonymiteten. De betalar alltid själva för sin mat men avlönas av Michelin. Michelinguiden är därför oberoende och betygsättning sammanställs efter att fem eller sex inspektörer har varit på ett och samma ställe och utvärderat både mat, kvalitet och servicenivå utifrån sina egna upplevelser.

Frankrike

  • *** Arpege i Paris är en av få Michelinkrogar som satsar mycket på vegetariska rätter, tyvärr tycker jag inte att de är värda tre stjärnor i och med att många rätter inte bjuder på smaksensationer, detta ställt mot prislappen. Arpege är med i Netflix TV-serie ”Chefs Table France”, perfekt att kolla för inspiration. Cirkapris: 3400 SEK för avsmakningsmeny.
  • *** L’Assiette Champenoise ligger i regionen Champagne och serverar klassiska franska rätter och erbjuder ett vinpaket som innehåller mycket olika Champagner som spelar väl ihop med maten, upplevelsen med den vackra miljön och personalen som håller hög nivå gör att jag ofta rekommenderar denna restaurang. Cirkapris: 2500 SEK för avsmakningsmeny.

Spanien

  • ** M.B är en stor och fin restaurang inuti hotellet Ritz-Carlton på ön Teneriffa, maten är influerad av det franska köket men toppat med spanska detaljer. Allt är smakrikt och matchas väl av rekommenderade viner. Cirkapris: 2500 SEK för avsmakningsmeny.

Sverige

  • ** Fäviken Magasinet utanför Åre i Jämtland har en fin uteplats för att insupa den vackra miljön. När serveringen sätter igång är det högt tempo och rätter ska ätas snabbt. Det blir kanske lite för korta stunder för avsmakningarna. Fokus på råvarorna framför faktisk smaksättning så ett par rätter är lite bleka jämfört med andra tvåstjärnina restauranger. Även denna restaurang finns dokumenterad i Netflix TV-serie ”Chefs Table”. Cirkapris: 3000 SEK för avsmakningsmeny.
  • Imouto bjuder på en Japansk Omakase-servering längs en bardisk. Sushikocken förbereder, serverar och presenterar varje enskild rätt som oftast består av en fiskbit på sushi, så kallad nigiri. Väldigt fina råvaror och härligt utbud av sake. Cirkapris: 1200 SEK för avsmakning utifrån dagens utbud.
  • * Sushi Sho i Stockholm erbjuder Omakaseservering antingen längs bardisken eller alldeles intill. Restaurangen är liten och det blir lät trångt nr det är fullsatt. Därtill vill ägarna hålla två sittningar så man får tyvärr stressa igenom rätterna. Cirkapris 600 SEK för avsmakning utifrån dagens utbud.

Österrike

  • ** Silvio Nickol är en fin restaurang på hotell Palais Coburg i Wien, maten som serveras är bra och smakrik. De har en gigantisk vinkälllare så en vinkännare kan känna sig hemma här. Har man tur får man även besöka köket och heja på kocken. Cirkapris: 1900 SEK för avsmakningsmeny.
  • ** Mraz & Sohn har en spartansk inredning med mycket yta mellan borden vilket ger en privat känsla. Maten är bra och väl presenterad, det finns många brödsoter att välja bland och den avslutande ostvagnen är imponerande. Cirkapris: 1200 SEK för avsmakningsmeny.

Läs också: TravelGrips samtliga restaurangtips

L'Assiette Champeniose
L’Assiette Champeniose i Reims

 

samla-michelinstjarnor-i-europa-MB-Pickled-Oyster-Tenerife-TravelGrip
M.B på Teneriffa

 

Fäviken i Jämtland
Fäviken i Jämtland

 

Imouto i Stockholm
Imouto i Stockholm

 

Sushi Sho i Stockholm
Sushi Sho i Stockholm

 

Mraz & Sohn
Mraz & Sohn

 

ANNONSRulla till toppen