Reseguide till Los Angeles

Är du sugen på att utforska mer av LA än bara Hollywood? Spana in denna nya Reseguide till Los Angeles, sammanställd 2018 och med stort fokus på Downtown.

Los Angeles County är stort och utspritt, med ett flertal städer inom countyt. Själva stadskärnan i Los Angeles har städats under fler år och är inte alls så ruffigt som det en gång i tiden varit. Stadskärnan huserar fortfarande en hel del hemlösa, de håller främst till i det beryktade Skid Row, men så ser man hemlösa överallt i hela countyt egentligen, även vid stränderna. Ladda ner guiden här!

Los Angeles Downtown – DTLA

Bebyggelsen i Downtown pågår konstant, mängder av skyskrapor har byggts och byggs fortfarande. En del blir hotell, andra kontorsbyggnader och många även bostäder. Kring arenan Staples Center är det mycket kommers med butiker och restauranger, även håll igång när det inte är någon match av något slag.

downtown-la-travelgrip

reseguide-till-los-angeles-travelgrip-2

Man kan känna sig trygg i de mest centrala delarna av LA, det är alltid många människor i rörelse i och med att downtown inte bara består av kontorsbyggnader utan även bostäder. I dessa höghus erbjuds riktigt fina lägenheter i olika storlekar, många av husen har gemensamma ytor för alla boende i huset. Det kan ingå utomhuspool, gym, lounger, utekök, festlokal, biorum med mera. Därtill har samtliga garage och parkeringsplatser man kan hyra.

Jag hälsade på hos en vän som då bodde i en etagelägenhet högst upp i ett höghus, det var riktigt najs att om morgnarna inta kaffet på hennes terrass i solljuset. Vi hade tur med vädret, många dagar var det smogfritt och solsken och då kan man se bergen i Hollywood.

reseguide-till-los-angeles-dtla-travelgrip

reseguide-till-los-angeles-travelgrip-1

 

reseguide-till-los-angeles-travelgrip-8

Restauranger och barer i DTLA

Downtown växer och med en stor sportarena (Staples Center) så rör sig många i området. Det finns därför mängder av ställen att hänga på. Prisintervaller från billigt ($) till dyrt ($$$).

The Original Pantry Cafe – oslagbart frukost/brunchställe, klassisk amerikansk diner som är öppen 24h. Adress: 877 S Figueroa St, Los Angeles $$

Sugarfish – den bästa sushin i Downtown?! Adress: 600 W 7th St #150, Los Angeles $$$

Tom George – internationellt kök och stor och trevlig bar för drinkar. Adress: 707 S Grand Ave, $$

Broken Spanish – tapasrestaurang. Adress: 1050 S Flower St, Los Angeles $$

Triple 8 – asiatisk restaurang som också visar sport på TV. Adress: 800 W Olympic Blvd A-120, Los Angeles $

Los Angeles Biergarten – ett ölställe i europeisk stil. Adress: 750 S Broadway, Los Angeles $

Mikkeller DTLA – öltillverkaren från Danmark har en skön bar mitt i Downtown. Adress: 330 W Olympic Blvd, Los Angeles $

Library Bar – en skön bar med bokhyllor längs väggarna. Fina och personliga drinkar. Adress: 630 W 6th St #116a, Los Angeles $$

Seven Grand – ytterligare bar med härliga drinkar i fin miljö. Adress: 515 W 7th St #200, Los Angeles $$

Caña Rum Bar – är en klubb med latinamerikansk musik och lockar många som vill dansa. Adress: 714 W Olympic Blvd, Los Angeles $$

Faith & Flower – internationell restaurang med fin dekor. Adress: 705 W 9th St, Los Angeles $$

Shake Shack – ett av de nyare tillskotten från en New York-baserade hamburgerkedjan. Adress: 400 W 8th St, Los Angeles $

Läs också: Gå på Basketmatch i LA

reseguide-till-los-angeles-shakeshack-travelgrip reseguide-till-los-angeles-travelgrip-21

reseguide-till-los-angeles-travelgrip-11
Pergola i downtown vid designskolan FIDM

Boende i DTLA

Främst finner man nyare, stora och lyxiga hotell i Downtown. Fördelen med att välja ett av dessa hotell är utsikten man kan få på köpet. Många av dessa har dessutom pool i någon form, vilket är skönt om man besöker Los Angeles sommartid.

Ritz-Carlton ***** – omkring 6500kr / natt.

Hotel Figueroa ***** – omkring 2500kr / natt.

Luxe City Hotel **** – omkring 2500kr / natt.

The Standard **** – omkring 2000kr / natt.

O Hotel *** – omkring 2000kr / natt.

Freehand Hotel **** – omkring 1500kr / natt.

reseguide-till-los-angeles-travelgrip-9

Närhet till stränder

20-40 minuter rätt västerut från Downtown finner man ett par av de mest kända, och besökta, stränderna. Det går att åka både bil och med kommunala medel. Lite längre söderut ligger andra stränder som är lite lugnare och framförallt finare.

 

Santa Monica – med sin pir är ikonsikt. Här finns nöjesfält, fina stränder för både den som vill relaxa och den som vill vara aktiv. Många trevliga restauranger i området, och gångavstånd till Venice.

Venice – bohemiskt och alltmer nedgånget enligt mitt tycke. Det finns billigare boenden här än på många andra strandområden, men s luktar det också marijuana överallt man rör sig i området vilket ger en signal om vilken typ av population stadsdelen har.

Long Beach – sydväst om downtown och söder om flygplatsen till denna stranddel som är något mindre besökt av turister. Området befolkas av alla möjliga typer av människor så det är en skön mix man möts av här.

Läs också: En vinterdag på Santa Monica Beach

reseguide-till-los-angeles-travelgrip-10

Huntington Beach i Orange County

Denna  1,5 mils långa sandstrand är ett paradis för invånare, besökare och surfare. Man kan välja att rasta sin hund på ”Dog Beach”, ligga på en handduk och steka, spela volleyball, cykla längs promenaden eller surfa för att nämna bara några saker. I denna kommun ser man knappt några hemlösa, till skillnad mot LA, vilket kan vara trevligt för barnfamiljer.

Läs också: Strandhäng i Huntington Beach

Strandhang-i-Huntington-Beach-TravelGrip-1

Färdmedel i Los Angeles

USA är generellt sett ett bilburet land, även i stortstäder bortsett från New Your (Manhattan). I LA har man äntligen byggt ut tåg och spårvagnar som kan ta dig mellan olika stadsdelar och hela vägen till Santa Monica Beach eller Long Beach.

Med bil är det smått smidigare, det finns alltis parkeringslösningar oavett om man ska till strand, restaurang eller shoppingmall. Med bil kan man också passa på att käka snabbmat som inte går att finna utanför USA, mitt favoritburgarhak är In-N-Out!

reseguide-till-los-angeles-travelgrip-7

reseguide-till-los-angeles-in-n-out-travelgrip

Skjutbanor i och kring LA

Det är rätt kontroversiellt, jag vet, men för amerikanerna är det fullt normalt att äga vapen och skjuta. Man bör ju övningsskjuta emellanåt för att säkerställa att man kan hantera sitt vapen, så därför finns massor av skjutbanor som passar både handeldsvapen liksom gevär.

  • Los Angeles Gun Club – perfekt för sällskapet som vill provskjuta, handeldsvapen hyrs. Minimuym 3 personer i  sällskapet, pass för alla måste uppvisas. Personalen kan köra genomgång. Adress: 1375 E 6th St #7, Los Angeles
  • Firing Lane – inomhusbana sedan 1977, handeldsvapen kan hyras om man är en grupp om två personer eller fler. Pass måste uppvisas. Ligger strax norr om centrumkärnan. Adress: 1060 N Lake St, Burbank
  • Angeles Shooting Ranges – utomhusområde i Satna Clarito norr om LA, för den som har eget vapen/sällskap av någon med eget vapen. Pass måste uppvisas. Hög säkerhet. Adress: 12651 N Little Tujunga Canyon Rd, Lake View Terrace

reseguide-till-los-angeles-travelgrip-shooting-range-1

reseguide-till-los-angeles-travelgrip-shooting-range-2Skärmavbild 2018-07-10 kl. 18.54.46

Målad reklam på höghus

Kommersiella USA bjuder på traditionell reklam målad direkt på husfasader. Vissa av skapelserna är rena konstverk om man ser till det arbete och den kunskap som krävs.

reseguide-till-los-angeles-travelgrip-6

Rulla till toppen