Planera Nyårsresa

Det är dags att planera nyårsresa återigen, TravelGrip brukar försöka tajma in en tripp under främst nyår, ibland även över julen. I år är valet av destination svårt för jag vill hålla en låg budget och inte har för stor tidsskillnad mot Sverige på destinationen. Inom Europa och delar av Afrika  är det mer eller mindre samma tidszon som Stockholm men det är lite för svalt väder på de destinationerna om man är ute efter sol (vilket jag i stort sett alltid är).

travelgrip-arab-emiraten-oman- (19)

Destinationer med tidsskillnad upp till 3 timmar

 • Kontinenten Europa, här råder vinter så värmen uteblir på alla nordliga platser men i södra Europa går det att få försommarvärme. Aten är ett bra resmål över nyår med 14 – 20 grader varmt under december. Södra Spanien är populärt bland svenskar och håller temperatur mellan 16-22 grader.
 • Europeiska Kanarieöarna som hör till Spanien ligger utanför Afrikas västkust och här är behagligt under december med svensk sommartemperatur.
 • Kap Verde, också utanför Afrikas västkust håller svensk sommartemperatur. Hit går en del charterresor, har man tur kan man fynda en sista minuter-resa.
 • Istanbul i europeiska delen av Turkiet är en fartfylld stad året om, här finns bra shopping, marknader och trevliga uteställen att fira in det nya året på. Lä inlägget Reseguide Istanbul för mer info.
 • Afrikanska länderna MarockoEgypten, Gambia och Tunisien håller bra temperatur men är förföljda av historier om salmonella och magsjuka, även om man bor på Resort och All Inclusive via charterbolagen.
 • Qatar och Oman i Mellanöstern är två små länder som satsar hårt på turistnäringen sedan deras granne Dubai börjat locka många besökare. I Oman finns fortfarande något av ursprungscharmen kvar medan man i både Qatar och Förenade Arabemiraten har skapat nya, konstgjorda miljöer genom att det finns gott om pengar.
 • Förenade Arabemiraten med städer som Dubai och Abu Dhabi har sommarvärme i december och Dubai står alltid för ett storslaget (och svårslaget) fyrverkeri varje nyårsafton.
 • Seychellerna, Mauritius och Reunion ligger utanför Afrikas sydöstra kust i Indiska Oceanen och är paradisöar till vilka många åker på smekmånad. Här kan du förvänta dig lugn och ro.
 • Brasilien har en ö mellan Afrika och Sydamerika som heter Ilha Fernando de Noronha, den ligger inom 3 timmars tidsskillnad medan städerna Sao Paolo och Rio de Janeiro ligger i annan tidszon.

travelgrip-arab-emiraten-nyar-dubai- (2)


Booking.com

grand-bahama-bahamas-travelgrip- (9)

Dyra resmål över jul och nyår

De flesta ställen med värme och sol har högsäsong över jul och nyår, så priserna går givetvis upp inför detta. Följande länder har betydligt högre hotellpriser över högtiderna än andra tider på året:

 • Förenade Arabemiraten med Dubai högst upp på listan är en dyr stad över helgerna, hotellrummen är kostsamma och middag ute på finare restaurang kostar en slant men är generellt så bra att det är värt det.
 • Exotiska platser över världen, såsom Seychellerna, Mauritius,  Reunion, Bahamas, Aruba etcetera är populära destinationer över helgerna och lockar turister som har slantar i plånboken. Till följd kostar hotellrummen en del.

grand-bahama-bahamas-travelgrip- (1)

Rulla till toppen