Roadtrip i Kalifornien

Att ge sig ut på rundtur och roadtrip i Kalifornien är en dröm är många. Här finns stränder, storstäder, småbyar, ökenområden, berg, klippor, vindistrikt och mycket mycket mer. Det är relativt smidigt att genomföra, allt som krävs är lite planering innan. Se till att ha gott om tid, en säker och bekväm bil och ha koll på boenden och sevärdheter efter vägen och du är redo!

Roadtrip i Kalifornien

Den amerikanska delen av Kalifornien sträcker sig mellan San Diego i söder (gränsen mot Mexiko) till Fort Dick i norr, som ligger 58 mil norr om San Francisco. Staten är sannerligen lång, så mycket som 137 mil från norr till söder enligt Google Maps. Jämför detta med 191 mil som Sverige är långt (ungefär). Så, om man planerar att täcka in hela Kalifornien under en och samma roadtrip så är det bra att ha gott om tid!

Kuststräckan är vacker och omtalad, man kör då vanligen US Highway 101 och 1 mellan San Diego och San Francisco. Området kring Big Sur kan vara avstängt på grund av att väder har påverkat vägbanor, så då dirigeras man till 101:an en liten bit inåt landet.

Det finns många rastplatser längs kustlinjen, se lista längre ner. Jag rekommenderar att man stannar ofta, har kameran redo och förbereder sig på att få skåda säl, val och fåglar.

Läs också: Sevärt i Kalifornien

KARTA

TravelGrip i en Corvette Stingray, hyrd för roadtrip i februari 2018

Lilla staden Napa i norra Kalifornien
Los Angeles downtown- ladda ner cityguide här

Bilval för roadtrip i Kalifornien

I USA kör många stora bilar, så om du vill smälta in och känna dig extra trygg rekommenderas en SUV, Jeep eller liknande. De är oftast inte mycket dyrare än en mellanklass bil. Det finns knappt kompakta och småbilar att hyra.

De vanligaste märkena är amerikanska; Ford, Chevrolet och Chrysler (Jeep, Dodge).

Vill man känna av hästkrafter är detta en bra region att göra det i, vägarna är bra och det är minimalt med ojämnheter. En låg sportbil går alldeles utmärkt att köra, såsom Corvette Stingray som jag hade under en roadtrip i 2018. Dess enda nackdel var svängradien, när vi tog turer i berg på enfiliga vägar så behövde man tänka till och inte hålla för hög fart ifall det skulle dyka upp ett möte.

Tips: Bra att känna till inför roadtrip i USA

Citroen DS 7 SUV

Rastplatser längs kusten

Platser längs sträckan från norr om LA till söder om SF. Länkarna leder till Google Maps.

US Highway 101:

Gaviota

US Highway 1:

San Simeon
Elephant Seal Vista Point
Hearst Ranch
Little Pico Creek

Piedras Blancas

Ragged Point

Jade Cove

Läs också: 5 tips inför en roadtrip

TravelGrip på rastplats söder om San Francisco

Rulla till toppen